eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Elemző: vége lehet a jó világnak a gazdaságban

Akár már decemberi kamatmeghatározó ülésén szigorító lépést tehet a Magyar Nemzeti Bank - véli a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Török Zoltán szerint a világgazdaság és az üzleti környezet túl van csúcspontján, miközben erősödik az infláció, amire a jegybank már idén reagálhat.

Elemzői várakozások szerint az üzleti ciklus túljutott a csúcspontján Amerikában és az eurózónban egyaránt.

"Egy lejtmenetbe kapcsoló gazdasági növekedési környezet az, ahová a magyar gazdaságot el kell helyeznünk, és a folyamatok nem maradnak nyomtalanul a magyar gazdaság helyzetében sem" - fogalmazott az InfoRádiónak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint

egy fokozatosan lassuló növekedési pálya rajzolódik ki előttünk.

A héten jelenik meg a harmadik negyedéves gazdasági növekedési szám a magyar gazdaságról. Az első és második negyedévben 4,5, illetve 4,9 százalékos volt a gazdasági növekedés üteme, Török várakozásai szerint halványabb, de még mindig 4 százalék fölötti bővülést jelentenek be.

"Ez a lassulás folytatódik a következő negyedévekben"

- húzta alá.

Az elemző szerint "nagyon kitüntetett" a mostani állapot, amikor a magyar gazdaság 5 százalék közeli mértékben tud növekedni, ilyesmire a rendszerváltozást követően kétszer volt példa. Normalizálódni kezd a kamatkörnyezet, 2019-ben az eurózónában is megindul a kamatemelés.

Magyarország ebben "nem lehet sziget",

akár már a decemberi monetáristanács-ülésen is bejelenthetik a kamatemeléshez vezető utat kikövező intézkedéseket.

"A magyar gazdaságban ötödik hónapja 3 százalék felett van az inflációs ráta, a legfrissebb adat pedig közel 4 százalékos romlási ütemet mutat. Ezért el kell ismernie a jegybanknak is, hogy elérték az inflációs határt, a korábbi kommunikáció nem tartható" - figyelmeztetett Török Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×