eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Elemző: vége lehet a jó világnak a gazdaságban

Akár már decemberi kamatmeghatározó ülésén szigorító lépést tehet a Magyar Nemzeti Bank - véli a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Török Zoltán szerint a világgazdaság és az üzleti környezet túl van csúcspontján, miközben erősödik az infláció, amire a jegybank már idén reagálhat.

Elemzői várakozások szerint az üzleti ciklus túljutott a csúcspontján Amerikában és az eurózónban egyaránt.

"Egy lejtmenetbe kapcsoló gazdasági növekedési környezet az, ahová a magyar gazdaságot el kell helyeznünk, és a folyamatok nem maradnak nyomtalanul a magyar gazdaság helyzetében sem" - fogalmazott az InfoRádiónak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint

egy fokozatosan lassuló növekedési pálya rajzolódik ki előttünk.

A héten jelenik meg a harmadik negyedéves gazdasági növekedési szám a magyar gazdaságról. Az első és második negyedévben 4,5, illetve 4,9 százalékos volt a gazdasági növekedés üteme, Török várakozásai szerint halványabb, de még mindig 4 százalék fölötti bővülést jelentenek be.

"Ez a lassulás folytatódik a következő negyedévekben"

- húzta alá.

Az elemző szerint "nagyon kitüntetett" a mostani állapot, amikor a magyar gazdaság 5 százalék közeli mértékben tud növekedni, ilyesmire a rendszerváltozást követően kétszer volt példa. Normalizálódni kezd a kamatkörnyezet, 2019-ben az eurózónában is megindul a kamatemelés.

Magyarország ebben "nem lehet sziget",

akár már a decemberi monetáristanács-ülésen is bejelenthetik a kamatemeléshez vezető utat kikövező intézkedéseket.

"A magyar gazdaságban ötödik hónapja 3 százalék felett van az inflációs ráta, a legfrissebb adat pedig közel 4 százalékos romlási ütemet mutat. Ezért el kell ismernie a jegybanknak is, hogy elérték az inflációs határt, a korábbi kommunikáció nem tartható" - figyelmeztetett Török Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×