INFORÁDIÓ 
2019. április 23. kedd
Béla

jövedelem

mnb

balatoni andrás

Budapest, 2016. január 3. Megújított húszezer forintos bankjegyek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

MNB: 12 év alatt megközelíthető Ausztria

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Egy számjegyű személyi jövedelemadóval, a termelékenység növekedésével és a gazdaságban rejlő tartalékok kihasználásával 2030-ra Magyarország megközelítheti Ausztria fejlettségi szintjét a bérekben is a Magyar Nemzeti Bank szerint.

Növekedési jelentést adott ki a Magyar Nemzeti Bank. Ezt ismertetve a jegybank igazgatója, Balatoni András az InfoRádiónak elmondta: a dokumentum első része azzal foglalkozik, hogy a fenntartható felzárkózásnak melyek azok a kulcsfontosságú makrogazdasági tényezői, amelyek meghatározzák, hogy Magyarország "bent ragad-e a közepes fejlettség csapdájában, vagy megközelítjük Ausztria szintjét 2030-ig". A második része pedig azzal, hogy ezt a szintet hogyan tudjuk elérni.

"Azonosítjuk azokat a pozitív visszacsatolási köröket, amelyek támogatják, hogy egy tudás- és termelékenység alapú intenzív növekedési pályára álljon a magyar gazdaság" - fogalmazott Balatoni András.

Három kulcstényező

A fenntartható felzárkózás alapja a humán tőke fejlesztése, "a beruházások magas szinten való stabilizálódása, és a demográfiai fordulat". Ehhez egy olyan finanszírozási környezet, hatékony állami struktúra és olyan kkv-szektor szükséges, ami "vállalkozói ökoszisztémát hoz létre, ami az innováción, megújuláson alapul" - mondta az MNB igazgatója.

A cél ezen keresztül az, hogy a következő 10-12 évben 4-4,5 százalékos gazdasági növekedés legyen, ami Ausztria adott idejű fejlettségének 90 százalékához vezethet.

Kiemelte, hogy az MNB szerint a magyar gazdaságban van annyi termelékenységi tartalék, amelynek mozgósítása rövid távon egy dinamikus felzárkózási pályát eredményez.

Az MNB számai - mint Balatoni mondta - nem tekinthetőek előrejelzésnek. A jegybanknál csak a peremfeltételeket nevezik meg ehhez, és "a gazdaságpolitika határozza meg, hogy melyik pályán fogunk haladni" - tette hozzá.

Hol a bérek helye ebben a rendszerben?

Mint kijelentette, egyrészt a béreknek követniük kell a termelékenység alakulását, másrészt pedig a bérek emelkedésének egy olyan világban, ahol a képzett munkaerőért már globális térben zajlik a verseny, "nagyon fontos szerepe van abban, hogy megtartsuk a képzett és jól motivált munkavállalókat".

"Mi azzal számolunk, hogy

egy reformpálya esetén, ahol a magyar gazdaság termelékenysége jelentősen bővülni tud, és emellett a következő 10-12 évben egyszámjegyű szja-t is bevezetnek, a háztartások nettó reálbére megduplázódhat"

- fogalmazott Balatoni András.

Nyitókép: Faluldi Imre

Kapcsolódó hang

MNB: 2030-ra megközelíthető Ausztria
 


A címlapról ajánljuk

Dárdai Pál hazatér

Újabb információkat osztott meg jövőjéről Dárdai Pál. A Hertha BSC magyar vezetőedzője viheti...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018