eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Megújított húszezer forintos bankjegyek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faluldi Imre

MNB: 12 év alatt megközelíthető Ausztria

Egy számjegyű személyi jövedelemadóval, a termelékenység növekedésével és a gazdaságban rejlő tartalékok kihasználásával 2030-ra Magyarország megközelítheti Ausztria fejlettségi szintjét a bérekben is a Magyar Nemzeti Bank szerint.

Növekedési jelentést adott ki a Magyar Nemzeti Bank. Ezt ismertetve a jegybank igazgatója, Balatoni András az InfoRádiónak elmondta: a dokumentum első része azzal foglalkozik, hogy a fenntartható felzárkózásnak melyek azok a kulcsfontosságú makrogazdasági tényezői, amelyek meghatározzák, hogy Magyarország "bent ragad-e a közepes fejlettség csapdájában, vagy megközelítjük Ausztria szintjét 2030-ig". A második része pedig azzal, hogy ezt a szintet hogyan tudjuk elérni.

"Azonosítjuk azokat a pozitív visszacsatolási köröket, amelyek támogatják, hogy egy tudás- és termelékenység alapú intenzív növekedési pályára álljon a magyar gazdaság" - fogalmazott Balatoni András.

Három kulcstényező

A fenntartható felzárkózás alapja a humán tőke fejlesztése, "a beruházások magas szinten való stabilizálódása, és a demográfiai fordulat". Ehhez egy olyan finanszírozási környezet, hatékony állami struktúra és olyan kkv-szektor szükséges, ami "vállalkozói ökoszisztémát hoz létre, ami az innováción, megújuláson alapul" - mondta az MNB igazgatója.

A cél ezen keresztül az, hogy a következő 10-12 évben 4-4,5 százalékos gazdasági növekedés legyen, ami Ausztria adott idejű fejlettségének 90 százalékához vezethet.

Kiemelte, hogy az MNB szerint a magyar gazdaságban van annyi termelékenységi tartalék, amelynek mozgósítása rövid távon egy dinamikus felzárkózási pályát eredményez.

Az MNB számai - mint Balatoni mondta - nem tekinthetőek előrejelzésnek. A jegybanknál csak a peremfeltételeket nevezik meg ehhez, és "a gazdaságpolitika határozza meg, hogy melyik pályán fogunk haladni" - tette hozzá.

Hol a bérek helye ebben a rendszerben?

Mint kijelentette, egyrészt a béreknek követniük kell a termelékenység alakulását, másrészt pedig a bérek emelkedésének egy olyan világban, ahol a képzett munkaerőért már globális térben zajlik a verseny, "nagyon fontos szerepe van abban, hogy megtartsuk a képzett és jól motivált munkavállalókat".

"Mi azzal számolunk, hogy

egy reformpálya esetén, ahol a magyar gazdaság termelékenysége jelentősen bővülni tud, és emellett a következő 10-12 évben egyszámjegyű szja-t is bevezetnek, a háztartások nettó reálbére megduplázódhat"

- fogalmazott Balatoni András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×