eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Peking, 2017. november 9.Donald Trump amerikai elnök (j) Hszi Csin-ping kínai elnök a pekingi Nagy Népi Csarnokban adott díszvacsorán 2017. november 9-én. Trump kétnapos látogatáson tartózkodik Kínában. Jobbról a második Melania Trump, az amerikai elnök neje. (MTI/EPApool/Thomas Peter)
Nyitókép: MTI/EPApool/Thomas Peter

Párbeszéd a gazdaságról: kacsa-e a Peking-Washington háború?

Fundamentális változás van a világban: az egyik kérdés az, hogy Kínát miként ítéli meg a világ - derül ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorának legújabb adásából, amelyben Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője és Madár István a Portfolio vezető elemzője beszélgetett.

Magyarország nyitott a világkereskedelem alakulására; a magyar export 30 százaléka ugyanis Németországba megy, Németországnak pedig Kína a harmadik legnagyobb exportcélországa – összegeztek a szakértők hozzátéve, hogy Magyarország világkereskedelmi integráltsága erősen növekedett az elmúlt 20 évben, ezért is kérdéses, hogy miként rendezi át a világgazdasági folyamatokat az Egyesült Államok és a Kína között zajló kereskedelmi háború.

Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője azt mondta: ma három nagy fundamentális változás van a világban: az egyik kérdés éppen az, hogy Kínát miként ítéli meg a világ. A legfntosabb változásnak azt tartja, hogy a populizmus előretört.

"Egyfajta tyúk-tojás probléma, hogy a populista pártok kezdték el rossz színben feltüntetni a világkereskedelmet és a globalizációt, vagy fordítva, a világkereskedelemnek és a globalizációnak vannak olyan hatásai, amelyektől a populista pártok egyre népszerűbbek lesznek.

A populizmus erősödésének fő terméke Trump. Ő pedig egyfajta rombológolyó"

- mondta az elemző, és hozzátette, a másik nagy változás Kína megítélése. A megosztott amerikai politikai elit is egyetért abban, hogy Kína nem a szabadkereskedelem élharcosa, hanem egyfajta gátja, de ez a gondolkodás néhány éve még nem volt jellemző. Balásy Zsolt szerint ez a szemlélet terjedőben van, a német iparszövetség most ad ki egy ajánlást, amelyben azt javasolja a német cégeknek, hogy a kínai függőségüket kezdjék el csökkenteni.

Madár István a Portfolio vezetőelemzője szerint is alapvetően megváltozott az utóbbi években Kína szerepe, és úgy látja, hogy Kína fejlődött, és technológiailag is óriásit lépett előre, ezért egyre inkább fáj a fejlett országoknak, hogy olyan területeken is konkurenciával találkoznak, amely korábban szokatlan volt.

"Kínát és általában a feltörekvő országokat abban lebecsülte a fejlett világ, hogy egyfajta kibővített munkaerőpiacként tekintett rá,

és amint kiderült, hogy értékes belső piaca van, akkor vált nyilvánvalóvá, hogy Kína egyrészt nagyon erősen, a világkereskedelem és a versenysemlegesség szabályai megsértve megtámogatott módon versenyez más országok belső piacain, másrészt a saját piacait rendkívül erősen védi" - mondta az elemző.

A szakértők szerint a kereskedelmi háború meghozza a választ arra, hogy vége lesz-e a globalizáció és a világkereskedelem napjainkig tartó fejlődésének, vagy csak egy kis döccenőről van szó.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×