eur:
392.9
usd:
363.73
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Nyitókép: Pexels

Nem fog kidurranni az ingatlanpiaci lufi - egyelőre

Aki lakást akar eladni, még várjon ameddig tud, aki venne, az pedig ne sokat teketóriázzon - ez olvasható ki a GKI ingatlanpiaci kutatásából.

Töretlen az ingatlanpiaci szereplők optimizmusa, a lakáspiac sosem pörgött még ennyire, az árak pedig tovább emelkednek, nem beszélve az építkezési és bérlői lázról, dacára a vélhetően növekvő hitelkamatoknak - derül ki a GKI legfrissebb kutatásából, amit a Napi.hu szemlézett.

Petz Raymund, a GKI ügyvezetője a lapnak elmondta,

a lakásvásárlók ezidőtájt rendre alábecsülik azt a költséget, amit végül a kiszemelt lakásra fordítaniuk kell.

Megítélése szerint a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának megszűnése csak két-három év múlva érezteti hatását.

Az úgynevezett ingatlanpiaci index októberben a júliusi értékhez képest országosan 4 ponttal emelkedett, Budapesten 5-tel. Éves szinten is masszív az emelkedés, 7, illetve 11 pont, ezek az értékek azt jelentik, sem a mérték, sem

a növekedés nem volt még ilyen magas a honi ingatlanpiacon.

Sokakat érdekelhet, mikor durran ki az ingatlanpiaci lufi, de a GKI kutatása alapján ennek ideje jelenleg nem megjósolható, a lakásárak tovább nőnek,

aki a csúcson szeretne kiszállni, még ne adjon el, a következő egy évben infláció körüli, 2-5 százalékos drágulás várható.

Az irodapiac is csúcson van, Budapesten és környékén 92 százalékos az irodák kihasználtsága.

A gazdasági növekedés a logisztikai ingatlanok kihasználtságát is magasan tartja (90 százalék), a bérleti díjak növekedése itt is követheti az inflációt (2-4 százalék).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Javul a hangulat a tengerentúlon

Javul a hangulat a tengerentúlon

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telik a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezeti.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×