eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Épülő 42 lakásos társasház a XIII. kerületi Petneházy közben 2018. június 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Brutális bővülés után jön a zavar az építőiparban

Továbbra is két számjegyű bővülést mutat az építőipar a KSH adatai szerint. Koji László ÉVOSZ-elnök folyamatos és minden szegmensre kiterjedő termelési növekedést tapasztal, a lakáspiacon azonban némi zavar lesz januártól.

Két számjegyű bővülést mutat az építőipar. A KSH adatait az InfoRádiónak értékelő Koji László, az ÉVOSZ elnöke kifejtette: a kedvezményes áfa jövő év végi kivezetése miatt a 2017-eshez képest kevesebb az új szerződéskötések száma.

"Augusztusban 24,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene. Ami számunkra a legfontosabb: az első 8 hónapban 22,6 százalékkal magasabb a teljesítmény a tavalyi első 8 hónaphoz képest" - értékelte a számokat Koji.

Mint elmondta, minden alágazatban növekedés tapasztalható: az épületépítéseknél, az ipari, kereskedelmi és lakóépületeknél csakúgy, mint az út-, vasút- és közútépítéseknél.

Kevésbé lassult be a kivitelezés, mint várták

Koji László szerint az is biztató, hogy a számok hónapról hónapra is növekedést mutatnak.

"A kapacitásbővülés, a hatékonyságjavulás nagyobb, mint amit gondoltunk, így módosítani kellett a 2018-as, 16 százalékos prognózist is, 18-20 százalékos növekedés lesz majd."

Hozzátette: ez alapján meg fogja közelíteni a 3000 milliárd forintot az építőipar ezévi teljesítménye.

Az építőipari piac fontos szegmense a lakásépítés és -felújítás, mintegy 18 százalékot tesz ki. Szerinte az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfa kivezetése meg fogja zavarni az egész piacot, a befektetők pedig kivárnak az új szerződések kötésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×