eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma
Genf, 2017. április 12.Roberto Azevedo, a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO brazil vezérigazgatója sajtótájékoztatón ismerteti a WTO 2016-os éves jelentését a szervezet genfi székházában 2017. április 12-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi

Rontotta előrejelzését a Kereskedelmi Világszervezet

A WTO egyúttal arra szólította fel a kormányokat, hogy tanúsítsanak visszafogottságot a kereskedelmi feszültségek kiéleződésének idején.

A multilaterális szervezet szokásos éves jelentésének Genfben kiadott frissített változatában immár azt jósolta, hogy idén 3,9 százalékkal, jövőre pedig csupán 3,7 százalékkal bővül a világkereskedelem. Áprilisban még 4,4, illetve 4,0 százalékos növekedést jeleztek előre a WTO elemzői, akik az új adatok kiszámításánál úgy kalkuláltak, hogy idén a világgazdaság 3,1 százalékkal, jövőre pedig 2,9 százalékkal növekszik.

Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója a jelentést kísérő közleményében rámutatott, hogy

bár a világkereskedelem növekedési üteme még így is erős marad, jól tükrözi a nagy kereskedelmi partnerek közötti viták kiéleződését.

"Minden eddiginél fontosabb, hogy a kormányok felülkerekedjenek nézeteltéréseiken és tanúsítsanak visszafogottságot. A WTO továbbra is támogatja az ilyen irányú erőfeszítéseket és annak biztosítását, hogy a kereskedelem maradjon a jobb életkörülmények, a növekedés és a munkahelyteremtés egyik motorja szerte a világon" - hangoztatta a főigazgató, aki mindazonáltal egy országot sem nevesített.

Az Egyesült Államok és Kína már hónapok óta kölcsönös vámtarifa-emelésekkel vív kereskedelmi háborút. Európa és más gazdasági nagyhatalmak pedig attól félnek, hogy ez globálissá válik, mivel

az amerikai kormányzat az összes főbb kereskedelmi partnerével ujjat húzott.

A WTO szerint a vámemelések közvetlen gazdasági hatásai mindeddig mérsékeltek voltak, de az általuk kiváltott bizonytalanságok csökkenthetik a beruházásokat. Emellett a fejlett gazdaságok monetáris politikájának szigorítása a devizaárfolyamok ingadozásához vezetett, és ez a trend a következő hónapokban is megmarad.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×