eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Peking, 2017. november 9.Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Donald Trump amerikai elnök a pekingi Nagy Népi Csarnoknál tartott fogadási ünnepségen 2017. november 9-én. Trump kétnapos látogatáson tartózkodik Kínában. (MTI/EPA/Hszinhua)
Nyitókép: Hszinhua

Hadban állnak - kirobbant a kereskedelmi háború Amerika és Kína között

Életbe lépett a 200 milliárdos amerikai védővám-intézkedés a kínai termékek irányába, amire az ázsiai nagyhatalom minden bizonnyal válaszolni fog. Akár a globális növekedés is lassulhat Donald Trump elnök kemény lépésétől.

Halmozódnak az ellentétek Kína és az Egyesült Államok között, ezért mondhatta le az ázsiai nagyhatalom valamennyi erre a hétre betervezett szakértői szintű tárgyalását az USA-val. A patthelyzetben Salát Gergely Kína-kutató szerint a következő időszak a legfelső szintű vezetők üzengetéséről szól majd.

"Donald Trump a múlt héten jelentette be, hogy szeptember 24-től 200 milliárd dollárnyi termékre vet ki büntetővámot a korábbi 50 milliárd mellé, ez egy eléggé komoly tétel" - világított rá az okokra az InfoRádióban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője. Hozzátette,

Kína úgy nem szívesen ül le tárgyalni, hogy "előtte kap két pofont".

A Salát Gergely által "védővámnak" nevezett intézkedés az amerikai-kínai kereskedelmi forgalom felét teszi ki, ugyanakkor a szakértő véleménye szerint a diplomácia egészére nem hat ki a kereskedelmi lépés. Ezen a téren többet jelentenek Donald Trump elnök Twitter-bejegyzései, amire a kínaiak visszaszólnak, a piacok pedig "idegesek lesznek".

A Portfólió elemzője, Hornyák József viszont arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Államok és Kína között

kiújult kereskedelmi háború a globális növekedési ütemet is veszélyeztetheti,

a kereskedelem akadályoztatása ráadásul mindkét félnek veszteség, az elemzők már vissza is nyesték globális növekedési várakozásaikat 0,1-0,2 százalékkal.

"Főképp Kínában lehet számítani arra, hogy ennél jelentősebbek lesznek a hatások" - mondta el az InfoRádiónak Hornyák József, aki globális, tehát Európára is kiterjedő kereskedelmi háborúra nem számít, de arra igen, hogy a két világhatalom további vámokat vethet ki egymás termékeire.

Donald Trump természetesen számol azzal, hogy az amerikai gazdaság legfőbb hitelezője Kína, ám a mostani védővám kezdeményezésével a szakértő szerint vállalta a lehetséges veszteségeket is.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége kedden 18 órától Salát Gergely sinológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×