INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

kína

amerika

mobilfizetés

salát gergely

aréna

Peking, 2018. szeptember 4.Hszi Csin-ping kínai elnök a Kína-Afrika Együttműködési Fórum (FOCAC) csúcstalálkozójának második napi ülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. szeptember 4-én. (MTI/EPA/Getty Images pool/Csang Lin-tao) *** Local Caption *** 53000073

Salát Gergely: "Kína átugrott néhány lépcsőfokot a fejlődésben"

Infostart / InfoRádió

Az amerikai gazdaság számára a kínai államkötvény-vásárlások létfontosságúak – vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője. Salát Gergely Kína-kutató arról is beszélt, hogy az ázsiai ország milyen területeken előzte meg az Egyesült Államokat.

A kínai vállalatok nem olyan régen kezdtek csak el külföldön terjeszkedni, így az Egyesült Államokban is. Éppen azért, mert csak "most jöttek", és az elmúlt tíz évben hajtották végre a jelentősebb külföldi befektetéseket az USA-ban, gyakorlatilag minimális a szerepük, nagy amerikai multinacionális vállalatok felvásárlását még nem kezdeményezték.

Az Egyesült Államok tehát alapvetően meglenne a kínai működőtőke nélkül. Ami nélkül nem lenne meg, azok a kínai államkötvény-vásárlások – mondta az egyetemi tanszékvezető az Arénában. Az Egyesült Államok legnagyobb hitelezői a saját állampolgárai, de a külföldi államok közül egyértelműen Kína a legnagyobb hitelező – tette hozzá Salát Gergely.

A Kína-kutató arról is beszélt, hogy Kína mely területeken előzte meg az Egyesült Államokat. Az olcsó könnyűipari termelésen kívül a csúcstechnológiai és IT-fejlesztések a kimagaslóak.

„Itt Kína átugrott néhány lépcsőfokot a fejlődésben”

– fogalmazott Salát Gergely, hozzátéve, hogy míg a nyugati államok fokozatosan jutottak el a mai szintre, az ázsiai ország hirtelen lett IT-nagyhatalom.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője hangsúlyozta, hogy a kínai vállalatoknak jelentős a befolyásuk az informatikai piacon. A felhasználói szintű gyártásban szinte mindent a kínaiak állítanak elő, a nagy amerikai, japán és koreai cégek is velük végeztetik az összeszerelést, és fejlesztésben is fokozatosan haladnak a világelsőség felé.

Salát Gergely hozzátette: bár a kínaiakra továbbra is nagyon jellemző, hogy a fizetésük nagy részét a bankokra bízzák, a nyugati világban nagy presztizsű luxuscikkekre erőn felül költenek. Kína szinte világelsőnek mondható a mobiltelefonos fizetés területén, az emberek többsége már applikációk segítségével fizet az üzletekben – vélekedett Salát Gergely Kína-kutató. „Látványos a bankkártyakorszak átugrása” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Kína 20 évvel ezelőtt még készpénzalapú társadalom volt.

Sok helyen sem készpénzzel sem bankkártyával nem lehet már fizetni, csak kizárólag mobilos alkalmazással.

Mivel nincs közbeiktatva bank, így tized annyiba kerül a metódus, ez pedig serkenti a fogyasztást. Az applikációkat kezelő cégek állami bekötöttsége azonban erőteljes, ezért könnyen megadóztathatók.

Nyitókép: Csang Lin-tao (MTI/EPA/Getty Images)

Kapcsolódó hang

Salát Gergely Kína és USA kapcsolatáról
 
Salát Gergely a mobilos fizetésről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018