eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Műanyagzacskó-háború: a Greenpeace nem érti

Megdöbbentette a Greenpeace-t a kormány döntése, miszerint a kabinet nem támogatja a műanyag zacskók és egyéb eszközök termékdíjának növeléséről szóló tervezetet.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az e heti Kormányinfón bejelentette, a kormány nem támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium azon kezdeményezését, hogy emeljenek az egyszer használatos műanyag zacskók termékdíjának adóján. Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse úgy gondolja, "egyáltalán nem erre van az előre a világ ügyeiben".

"Nem értem, miért várnánk másra, hogy az országban keletkező műanyag hulladék mennyiségét csökkentsük"

- utalt Gulyás indoklására Tömöri, miszerint ez az adó csak akkor emelkedik majd, ha ezt a nemzetközi politikai környezet ránk kényszeríti.

"Nincs másról szó, mint hogy az ivóvizeinkbe, ételeinkbe, levegőbe belekerülő szennyeződést korlátozzuk.

Azt várjuk a kormányzattól, hogy az egészségünk védelmét a szennyező gazdasági érdekei helyett megvédi"

- fogalmazott Tömöri Balázs.

A Greenpeace számításai szerint másodpercenként 160 ezer szatyrot gyárt le az emberiség a Földön, ezeket átlagosan 20 percig használjuk, azután hulladékká lesznek.

"Más országok már léptek a korlátozásban, a szomszédos Románia is: január 1-jétől tilos egyes műanyag szatyrok forgalmazása. Nagyon szeretnénk megmutatni a kormánynak, hogy ennek a tilalomnak meg kell születnie, 150 ezer ember már csatlakozott ehhez a követeléshez a Greenpeace.hu/stopmuanyag oldalon" - mondta az InfoRádiónak Tömöri Balázs. A cél rövidesen 300 ezer támogató felmutatása.

Mint a szervezet hangsúlyozza, a műanyagok már megjelentek a csapvízben, a palackozott vízben, a sóban, a tengeri élőlényekben, az ember testében, a levegőben is. "Meg kell állítanunk ezt" - tette hozzá Tömöri Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×