INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

greenpeace

tömöri balázs

műanyag

műanyag zacskó

környezetszennyezés

Műanyagzacskó-háború: a Greenpeace nem érti

Műanyagzacskó-háború: a Greenpeace nem érti

InfoRádió

Megdöbbentette a Greenpeace-t a kormány döntése, miszerint a kabinet nem támogatja a műanyag zacskók és egyéb eszközök termékdíjának növeléséről szóló tervezetet.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az e heti Kormányinfón bejelentette, a kormány nem támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium azon kezdeményezését, hogy emeljenek az egyszer használatos műanyag zacskók termékdíjának adóján. Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse úgy gondolja, "egyáltalán nem erre van az előre a világ ügyeiben".

"Nem értem, miért várnánk másra, hogy az országban keletkező műanyag hulladék mennyiségét csökkentsük"

- utalt Gulyás indoklására Tömöri, miszerint ez az adó csak akkor emelkedik majd, ha ezt a nemzetközi politikai környezet ránk kényszeríti.

"Nincs másról szó, mint hogy az ivóvizeinkbe, ételeinkbe, levegőbe belekerülő szennyeződést korlátozzuk.

Azt várjuk a kormányzattól, hogy az egészségünk védelmét a szennyező gazdasági érdekei helyett megvédi"

- fogalmazott Tömöri Balázs.

A Greenpeace számításai szerint másodpercenként 160 ezer szatyrot gyárt le az emberiség a Földön, ezeket átlagosan 20 percig használjuk, azután hulladékká lesznek.

"Más országok már léptek a korlátozásban, a szomszédos Románia is: január 1-jétől tilos egyes műanyag szatyrok forgalmazása. Nagyon szeretnénk megmutatni a kormánynak, hogy ennek a tilalomnak meg kell születnie, 150 ezer ember már csatlakozott ehhez a követeléshez a Greenpeace.hu/stopmuanyag oldalon" - mondta az InfoRádiónak Tömöri Balázs. A cél rövidesen 300 ezer támogató felmutatása.

Mint a szervezet hangsúlyozza, a műanyagok már megjelentek a csapvízben, a palackozott vízben, a sóban, a tengeri élőlényekben, az ember testében, a levegőben is. "Meg kell állítanunk ezt" - tette hozzá Tömöri Balázs.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Greenpeace: már 150 ezren a műanyagzacskók ellen
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018