eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma

Meglepő adat a magyar gazdagokról

Az OECD felmérése szerint náluk landol a jövedelmek több mint ötöde.

A magyarok 10 százaléka birtokolja a lakossági összvagyon 48 százalékán, bevételeik pedig az összes bevétel 22 százalékát teszik ki - derül ki a világ legfejlettebb országait tömörítő nemzetközi szervezet, az OECD adataiból. Ezzel Magyarország igazságosabb helynek tűnik, mint átlagosan az OECD többi tagállama, de igazságtalanabbnak, mint Szlovákia, Lengyelország vagy Olaszország.

Tíz éve ment csődbe a Lehman Brothers amerikai befektetési bank, ezzel pedig elkezdődött az elmúlt évtizedek legnagyobb pénzügyi válsága. Erre emlékezve közölt adatokat a világ legfejlettebb országait tömörítő nemzetközi szervezet arról, hogy tagállamai között hol a legnagyobb a részesedése a jövedelmekből és a vagyonból a felső tíz százaléknak - írta a penzcentrum.hu.

A 2014-es vagy frissebb adatok alapján a 27 OECD-tagországban a leggazdagabb 10 százalék rendelkezik a vagyon több mint felével (52%),

a bevételeik pedig a lakossági összbevétel 24 százalékára rúgnak. Magyarországon ennél valamennyivel kiegyenlítettebb a helyzet,

a leggazdagabb magyarok a vagyon 48 százaléka fölött diszponálnak, a jövedelmeknek pedig kicsit több mint ötöde landol náluk (22%).

Vagyon szempontjából az Egyesült Államokban koncentrálódik a legnagyobb mértékben a pénz a leggazdagabbaknál (79%), jövedelem szempontjából pedig Németországban (36%). Az OECD-tagok közül a leggazdagabbak Szlovákiában rendelkeznek a legkisebb szelettel az összvagyonból (34%), jövedelem szempontjából pedig szintén Szlovákiáról, valamint Szlovéniáról mondható el ugyanez, mindkét országban a jövedelem ötöde, azaz 20 százaléka folyik be hozzájuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×