eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ilyen nagyot még nem dobott az Apple

Három új mobiltelefont mutatott be az Apple, köztük a cég eddigi legnagyobb készülékét. A legolcsóbb 300 ezer, a legdrágább majdnem 600 ezer forintba kerül majd. Az InfoRádió Khell Bogdánt, a Mobilaréna főszerkesztőjét kérdezte.

Bemutatták az eddigi legnagyobb kijelzős Apple mobilt, van dual SIM, 512 GB-os tárhely, 4 GB RAM és akár 500 000 forint fölötti árcímke jellemzi a párost.

Khell Bogdán, a Mobilaréna főszerkesztője az InfoRádió kérdésére elmondta: 10s (Xs) és 10s Max néven jött ki a legfontosabb újdonságpáros. A 10S maradt ugyanazon a méreten, mint az előző, a korábbi Plus modelleket leváltó iPhone Xs Max ugyanakkora, mint egy korábbi, 5,5 hüvelykes kijelzővel szerelt 8 Plus, csak 6,5 hüvelykes, szintén Super Retina OLED megjelenítővel, 1242 x 2688 pixellel, 458 ppi-s sűrűséggel. Ez hatalmas érintőkijelzőt kapott,

ilyen nagy kijelző még nem volt Apple telefonban

- tette hozzá Khell Bogdán.

Mind a két készüléknek Super Retina OLED kijelzője van, tehát nagyon kontrasztos, igen élénk színeket mutató kijelző - hangsúlyozta a főszerkesztő.

Vadonatúj üveget kaptak a modellek, amik sokkal strapabíróbbá és karcállóbbá tették a korábbinál a készülékeket. Megvan az IP68-as sztenderdek szerinti víz- és porállóság, a hagyományos space gray mellett pedig arany, illetve fehér/világosszürke kombináció is elérhető lesz.

Nem lett ujjlenyomat-olvasó sem a hátlapon, sem a kijelzőben, marad a Face ID - olvasható a Mobilaréna cikkében.

Világelsők

Bemutatták az Apple A12 Bionicot is, ami az első piacra kerülő, 7 nanométeres gyártástechnológiával készülő rendszerchip. Van még egy ilyen szett a piacon, ez a Huawei-féle HiSilicon Kirin 980, de ez nem fog megjelenni olyan hamar, mint ahogy érkeznek az új iPhone-ok - mondta a főszerkesztő.

A processzor klaszterrendszere nem változott, a 2 teljesítményért felelős mag 15%-kal lett gyorsabb 40%-kal kedvezőbb energiahatékonyság mellett, a 4 maradék esetén pedig csak az 50%-kal jobb energiahatékonyságot emelték ki. Akkumulátoradatokat nem közöltek, de a cég szerint a kisebb modell esetén fél, a nagyobbik modell esetén másfél órával hosszabb üzemidőt lehet elérni, mint az iPhone X-szel.

Alapvetően iparági trend, hogy a kijelzők méretei növekednek - hangsúlyozta Khell Bogdán. Ennek egyrészt az az oka, a technológia már lehetővé teszi, hogy az előlap szinte teljes egészében helyet adjon a kijelzőnek, tehát ahhoz képest, hogy mekkora a kijelző, nem is olyan nagyok maguk a készülékek - tette hozzá.

Ázsia diktál

A méretek növelésének másik indoka, hogy az ázsiai piacokon a nagy kijelző a menő. Mivel a kínai, az indiai és az egyéb ázsiai piacokon olyan hatalmas mennyiséget forgalmaznak a készülékgyártók, tehát igyekeznek alkalmazkodni az ottani vásárlók igényeihez.

Felbontások és képkockaszámok szempontjából nincs változás a kameráknál.

Ami újdonság: a 12 megapixeles, optikai képstabilizátorral ellátott, normál széles látó kapott vadonatúj szenzort, így a képminőség javulhat, leginkább az esti időszakokban készített fotók esetén - emelte ki Khell Bogdán. A szintén 12 megapixeles teleoptika is kapott optikai képstabilizátort, így a kézremegés hatásosabban szűrhető ki, így sokkal élesebb képeket lőhetnek a felhasználók.

A készülékek áráról a főszerkesztő elmondta, hogy

az Apple hagyományosan igen magasra pozicionálja az árait, mert stabilan van egy vásárlóréteg, amelyik szinte bármekkora árat hajlandó megfizetni ezekért a telefonokért.

Magyarország a második hullámban van, így szeptember 28-ától vásárolhatók meg nálunk az új mobilok,

az Xs indulóára 399 990 forint, az Xs Maxé pedig 439 990 forint. Az 512 GB-os csúcsmodell ára is érdekes, Max esetén 577 990 forintot kell majd fizetni érte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×