eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel a Nemzeti Sportközpontoknál az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Nemzeti Sportközpontok (NSK) 2012-2016. közötti pénzügyi és vagyongazdálkodása szabályszerűségének, továbbá a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzését.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Nemzeti Sportközpontok belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit. Az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az integritás kontrollkörnyezetét nem a kockázatokkal arányosan alakította ki – áll a számvevőszék közleményében.

Kifogásolják többek között, hogy

  • az intézmény nem határozta meg a dologi és egyéb kiadások tekintetében teljesítésigazolásra jogosult személyek kijelölésének rendjét,
  • az ellenőrzött időszak egy részében nem rendelkezett a hatályos működésének megfelelő ellenőrzési nyomvonallal, szabálytalanságkezelési eljárásrenddel, és nem szabályozta az integritást sértő események kezelésének eljárásrendjét.
  • A kockázatkezelési rendszer működtetése nem volt szabályszerű.
  • A teljesítésigazolásra jogosult személyeket a kötelezettségvállalók írásban nem jelölték ki.
  • Az információs és kommunikációs folyamatok működtetése nem volt szabályszerű.
  • Az intézmény 2012-2013-ra vonatkozóan nem tette közzé az éves költségvetését.
  • 2016-ra vonatkozó éves ellenőrzési terv nem állt rendelkezésre, a további években rendelkezett kockázatelemzésen alapuló belső ellenőrzési tervvel.

A jelentés szerint az NSK szervezeti felépítése nem felelt meg az SZMSZ-ben foglaltaknak, a felelősségi viszonyok nem voltak egyértelműek, ez pedig az ellenőrzött beruházás megvalósítása szempontjából kockázatot jelentett. Az ellenőrzött beruházásnak nem volt ütemterve, a beruházás döntés-előkészítése a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről nem volt szabályszerű.

Hozzáteszik azt, hogy a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósítása az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából magas kockázatokat hordoz. A beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

Az ÁSZ az emberi erőforrások miniszterének egy, az NSK főigazgatójának tizenöt javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×