eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Villámsújtotta ház a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán 2018. május 24-én. A villámcsapás következtében a tetőcserepek lehullottak, az álmennyezet beszakadt, de személyi sérülés nem történt. A községben még két házba csapott villám a viharban.
Nyitókép: MTI Fotó: Donka Ferenc

Viharos időszak a biztosítóknál

Trendszerűen emelkedik a viharos napok száma Magyarországon, gyakoribbá váltak a viharkárok.

Az Union Biztosító idén júliusban végzett országos felmérésében a válaszadók 26 százaléka mondta, hogy az elmúlt öt évben már volt viharkára. A társaságnak tavaly több, mint 4000 lakásbiztosítási szerződést érintő viharkára volt, melyekre mintegy 200 millió forint kárt fizettek ki.

A vihar okozta károk 20 százaléka meghaladta a 100 ezer forintot.

A lakások tulajdonosai a viharkárok közül a villámcsapást tartják a leginkább problémásnak: a válaszadók 57 százaléka tart ettől, 51 százaléka a beázástól a tetőn keresztül, 44 százalék a jégveréstől, 27 százalék a nyílászárón át történő beázástól, 20 százalék a fakidőléstől tart leginkább.

A felmérés szerint az elmúlt években jelentősen megnőtt a villámcsapások okozta károk száma, a piaci adatok alapján

tavaly nyáron 104 ezer viharkárt jelentettek be, több mint 40 százalékát okozta villámcsapás.

Ezek döntő részét nem az épületbe csapó villám idézte elő, hanem az elektromos vezetékekben keletkező túlfeszültség következményeként fellépő meghibásodás. Túlfeszültségvédős elosztót a lakosság 20-25 százaléka használ csupán, döntő többségük is legfeljebb a számítógépeket és a szórakoztató elektronikai eszközöket védi, az egyéb háztartási eszközök vagy éppen a klímaberendezés csak elvétve kap ilyen védelmet - derül ki a Union adataiból.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×