eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szinten hagyta a magyar adósbesorolást a Standard & Poor's

Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását a Standard & Poor's.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes.

Az S&P 2016-ban minősítette fel Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába, és a besorolásokra éppen egy éve, tavaly augusztus óta tartja érvényben a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátást.

A cég azonban az idei évre összeállított hivatalos menetrendje alapján 2018-ban már nem veszi napirendre a magyar államadósság-osztályzatok felülvizsgálatát, így a magyar szuverén osztályzat módosítása az S&P Global Ratings részéről legközelebb 2019-ben válhat esedékessé.

MNB: Magyarország megérett a felminősítésre

A Magyar Nemzeti Bank értékelése alapján Magyarország már megérett a felminősítésre, és bár a Standard and Poor's (S&P) pénteken nem javított az államadós-besorolásokon, a jegybank szerint jövő év elején várható az S&P felminősítése, a Fitch részéről pedig augusztus végén számítanak a pozitív döntésre.

Az S&P péntek késő esti döntését követő jegybanki közlemény emlékeztet rá, hogy a Fitch-nél Magyarország már szinte egy éve pozitív kilátással rendelkezik, és az intézet módszertana alapján figyelt kulcsváltozókban jelentős javulás ment végbe az előző lépés óta.

Úgy vélték az S&P a "mutatóknak e kedvező szinteken történő stabilizálódására" és a globális befektetői környezet stabilizálódására várhat a felminősítéssel.

A jegybank emlékeztetett, ahogy arra a hitelminősítő döntése előtt már felhívták a figyelmet: Magyarország megérett az újabb felminősítésre, amelyet a makrogazdasági kulcsváltozók széles körének javulása mellett a hitelminősítő fókuszában lévő két speciális mutató javulása, így a bankrendszer nem-teljesítő hiteleinek drasztikus csökkenése és a banki hitelezés dinamikus növekedése is alátámaszt.

Az S&P által kiemelten figyelt tényezők közül a pénzügyi rendszer gyors ütemben erősödött az elmúlt évek során - írta a jegybank. A bankrendszer nem-teljesítő hiteleinek aránya drasztikusan csökken, és a banki hitelezés is dinamikusan növekszik, mely bővülés az előrejelzések alapján a jövőben is fennmarad. E kedvező változásokhoz az MNB számos programjával, köztük a növekedési hitelprogrammal (nhp) aktívan hozzájárult - hangsúlyozták.

"Emellett a hazai gazdasági szereplők és a kormányzat sikeres erőfeszítéseinek köszönthetően a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik" - írták. Példaként említették, hogy a dinamikus gazdasági növekedés mellett az ország külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége tartósan magas. Továbbá a fiskális folyamatok fenntarthatóak, a költségvetés hiánya alacsony, a GDP-arányos államadósság folyamatosan zsugorodik, és a devizaadósság aránya jelentősen csökkent.

"A hitelminősítő kivárását egyrészt a mutatók kedvező értékeken való stabilizálódásának igénye indokolhatja, másrészt számottevő szerepe lehetett benne a turbulens feltörekvő piaci környezetnek, illetve a több jelentős feltörekvő piaci országnál elmúlt évben megfigyelt leminősítéseknek is" - fogalmazott az MNB.

Összességében a Magyar Nemzeti Bank pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben a három meghatározó hitelminősítő intézetnél. A Fitch augusztus végén vizsgálja felül Magyarország államadós-osztályzatát, és az általa kiemelten figyelt mutatók esetében, különösen a külső egyensúlyi és növekedési képben jelentős javulás volt tapasztalható az elmúlt években. Így a pozitív kilátást a Fitch felminősítésre válthatja augusztusi döntése során - erősítették meg.

Elemzői vélemények

Indokolatlannak, illetve csalódást keltőnek nevezték az MTI-nek nyilatkozó elemzők a döntést.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kifejtette: teljesen indokolatlan a felminősítés elmaradása, a hitelminősítő intézetek akár több fokozattal is le vannak maradva a hazai gazdasági folyamatoktól, valamint a piaci árazásoktól.

Úgy vélekedett, a felminősítés elmaradását különösen indokolatlanná teszi, hogy a hazai bankrendszer helyzete és kilátásai határozottan javultak az utóbbi években. A hitelezés érdemben gyorsult, a vállalati hitelállomány már számottevően bővül. A bankok forrásellátottsága bőséges, mivel a betétállomány messzemenően meghaladja a hitelállományt, a hitel/betét arány 70 százalékra csökkent a tíz évvel ezelőtti 160 százalékról. A hazai bankrendszer ezért nincs rászorulva külső forrásokra, szemben a 10 évvel ezelőtti helyzettel, sőt nettó külföldi finanszírozóvá vált. A bankrendszer tőkeellátottsága és profitabilitása kiváló, eszközállománya a rosszhitel állományok meredek leépülésével érdemben javult - mutatott rá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai gazdaság kiegyensúlyozottan, fenntartható módon, dinamikusan növekszik, a magas külső finanszírozási képesség hatására a külső adósság meredeken csökken, sőt, jövőre a hazai gazdaság talán a történelemben először, nettó külső hitelezővé válhat. Az államadósság-ráta egyelőre csak lassú ütemben csökken, de a következő években az EU-források lehívásával a nominális adósság is mérséklődhet, így az adósságráta látványosan, bőven a GDP 70 százaléka alá süllyedhet. A GDP növekedése messze felülmúlhatja a hitelminősítő várakozásait. Mindezek hatására jövőre már elkerülhetetlennek látszik a felminősítés, de már a következő lépés is indokolttá válhat - emelte ki Suppan Gergely.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint nem volt hatalmas meglepetés, de kis csalódottságra azért okot ad, hogy az S&P nem változtatott Magyarország államadós osztályzatán. A csalódást leginkább az jelenti, hogy bár az S&P már 2017 augusztusa óta pozitív kilátással látta el a besorolást (BBB-), úgy tűnik, egy év nem hozott elég bizonyítékot a felminősítéshez. Pedig általában 12 hónap elég szokott lenni arra, hogy egy hitelminősítő elhatározza magát a felminősítés mellett. Egy esetleges felminősítés esetén Magyarország előreléphetett volna a BBB kategóriába, amelyre legutóbb 2010 decemberében volt példa - jegyezte meg.

Hangsúlyozta, összességében továbbra sem lehet rossz helyzetről beszélni, tekintettel arra, hogy Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában és a lehetséges felminősítés előszobájában maradt. Várhatóan a piacon sem okoz érdemi mozgást a döntés, a forint és a hozamkörnyezet most elsősorban a törökországi eseményekre reagál - jelezte. Úgy vélekedett, könnyen lehet, hogy ez utóbbi is - vagyis a jelenlegi geopolitikai kockázatok, a feltörekvőpiaci-turbulencia, a kereskedelmi háború réme - késztette átmeneti megtorpanásra a hitelminősítőt.

A pozitív kilátás megerősítése egyben azt is jelenti, hogy akár már a következő felülvizsgálat során, vélhetően 2019 tavaszán jöhet a felminősítés. Ehhez azonban továbbra is javuló tendencia kell a bankszektorban (csökkenő nem teljesítő hitelállomány és erősödő hitelezés), valamint további dinamikus adósságcsökkentés - mutatott rá.

Virovácz Péter emlékeztetett: az idén még egy lehetőség maradt a felminősítésre: a Fitch augusztus 31-én vizsgálja felül a magyar BBB- besorolást, amely idén március óta már pozitív kilátással párosul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×