eur:
394.32
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Vaddisznó süldők (Sus scrofa) Pomáz környékén 2017. augusztus 16-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Ki a felelős, ha szembejön a vaddisznó?

A rendőrség és az önkormányzat feladata is egyeztetni a vadásztársasággal, ha a vadállatok rendszeresen kárt okoznak a belterületen - mondta az InfoRádiónak az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, Vajdik Péter. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Gyergyák Ferenc ugyanakkor azt közölte, hogy az önkormányzat csak a közbiztonság fenntartásában illetékes.

Egyre több vaddisznó jelenik meg belterületen, legutóbb a Balaton-parti településekről érkeztek aggasztó hírek.

A vadak azért szoknak a belterületekre, mert a lakosok etetik őket, vagy azért, mert rendezetlen kertet találnak, ahol meg tudnak telepedni - mondta Vajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára.

"A belterület nem része a vadászterületnek. Sok vadászatra jogosult működik együtt a Balaton-part környékén a soproni egyetemmel, amelynek munkatársai rádiótelemetriás és GPS-nyakörves eszközökkel jelölnek meg belterületen vagy a belterület környékén tartózkodó vaddisznókat.

Vannak olyan állatok, amelyek egész életükben nem hagyják el a belterületet, így vadásszal egész életükben nem is találkozhatnak"

- magyarázta a vadászkamara főtitkára.

Vadállomány minimalizálása belterületen

Vajdik Péter szerint a vadállományt úgy lehetne csökkenteni, ha a lakosság nem etetné az állatokat, illetve az illegális szemétlerakóhelyeket felszámolnák. Hozzátette azt is, hogy

a belterületen megjelenő vad rendőrhatósági ügy.

Kormányrendelet mondja ki, hogy a lakott területen kárt okozó vad elejtése az illetékes rendőrkapitányság dolga. Ilyenkor a rendőrség megnevezi az elejtést irányító személyt, helyet, időt, és a lakosságot is tájékoztatja. Jó néhány vadászatra jogosult a belterületen vagy a kiránduló övezetben megjelenő vadat próbálja élve befogni.

Idén 30 vaddisznóbefogásnál járnak eddig

- magyarázta a főtitkár.

Tanácsok, ha vaddisznóval találkozunk

"Először az önkormányzaton keresztül a helyi rendőrkapitánysághoz kell fordulni azzal, hogy az adott vad problémát, kárt vagy veszélyt okoz belterületen. A rendőrség tud a vadászatra jogosulttal egyeztetni és olyan megoldást találni. Elsősorban élve fogó csapdákat használnak, ha pedig ez nem vezet eredményre, és a vad jelenléte állandó, akkor a rendőrségnek kell intézkednie és engedélyt adni a vad elejtésére" - összegzett Vajdik Péter.

Önkormányzati intézkedések

Gyergyák Ferenc, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára szerint viszont

az önkormányzatok a vadásztársaságoknak jelenthetik be, ha a településükön a belterületen is megjelenik a vad, például a vaddisznó.

Gyergyák Ferenc azt is kiemelte: az önkormányzat csak a közbiztonság fenntartásában illetékes.

"Az önkormányzat csak jelezni tud a lakosságnak és a vadásztársaságnak, hiszen a vadállomány állami tulajdon, és a vadállomány kezelése a területileg illetékes vadásztársasághoz tartozik" - tette hozzá.

Nem tartozik az önkormányzatokhoz a vadásztársaságok felügyelete

"Ha tönkreteszik a vadak a kertjét, akkor a tulajdonos a vadásztársasághoz fordulhat kárigényért, és ha nem jutnak dűlőre, akkor bíróságra mehet. A magántulajdon védelme a közbiztonsági kérdéseken túl nem az önkormányzat dolgai. A rendőrség és a polgárőrség a vaddal nem tud mit kezdeni. Belterületen lőfegyver használata tilos, lövést le sem lehet adni" - summázott Gyergyák Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×