eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Egy 2009-ben kibocsátott 200 forintos érme különböző címletű magyar pénzérmék között. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

Átlépte a hiánycélt az állam

Az államháztartás központi alrendszere június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt, amin belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el - közöle a Pénzügyminisztérium.

A közlemény szerint júniusban a központi alrendszer 233,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a tavalyi azonos havi hiánynak.

A tárca az év egészére nézve továbbra is 4 százalék feletti bővüléssel és 2,4 százalékos hiánycéllal számol.

Az első félévi hiánnyal az egész évre tervezett 1360,6 milliárd forintos hiánycél 104,4 százaléka teljesült.

Az első hat hónapban

  • az általános forgalmi adóból 214,2 milliárd forinttal,
  • a személyi jövedelemadóból 128,3 milliárd forinttal,
  • a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból pedig 141,2 milliárd forinttal

magasabb volt az államkassza bevétele, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A PM kiemelte: az uniós projektek kifizetései június végére elérték az 1118,4 milliárd forintot, mellyel szemben idén az első hat hónapban a költségvetésbe mintegy 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett. Az uniós támogatások megelőlegezése így továbbra is kiemelt szerepet játszik a büdzsében - tették hozzá.

Júniusban a kamatkiadások ugyancsak jelentős összeget - 268,0 milliárd forint - tettek ki, mivel több, döntően még 2008-2014 között kibocsátott, hosszú futamidejű, fix kamatozású kötvénysorozatnak is ekkorra esett a kamatfizetési időpontja - közölte a minisztérium.

A tárca szerint az elmúlt időszak eredményei azt mutatják, hogy

a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt.

Ehhez a hatéves bérmegállapodás, a lakásépítések jelentős támogatása, a foglalkoztatáspolitikai és gazdaságfehérítő intézkedések érdemben járulnak hozzá - állapították meg. Arra is kitértek: napjainkban egyre többen és magasabb fizetésért dolgozhatnak, ami nagymértékben elősegíti a fogyasztás bővülését is.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×