INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

beszerzésimenedzser-index

gazdaság

bővülés

Visszafogottabban bővült a gazdaság

Infostart / MTI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 53,0 pont volt, alacsonyabb a májusi 55,4 pontnál, az ütem továbbra is a gazdaság bővülését jelzi, de az előző havinál enyhébb ütemben - közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú júniusi átlagot (52,4), de elmarad az elmúlt három év átlagától (55,0).

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent májushoz képest, a változás mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A termelési mennyiség indexe csökkent májushoz képest, de 50,0 pont felett maradt, ami emelkedést jelez, immár harmincnegyedik alkalommal egymást követően.

A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak ezt megelőzően.

Az új rendelések indexe kicsit gyengült, de 50,0 pont felett maradt, így azt jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz képest.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest. Az index értéke nyolc hónapja 50,0 pont alatt van.

A vásárolt készletek tizennyolcadik hónapja bővülnek, most némileg enyhébb ütemben a korábbiaknál. Az idei júniusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag alatti, és a kilencedik legkisebb júniusi.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi, ugyanakkor alulmúlja az elmúlt három év átlagát.

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak szezonálisan kiigazítva huszonhatodik hónapja nőnek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb júniusi.

A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt, és az exportindex is hasonlóképpen mozgott.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018