eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója beszél a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) V. nemzetközi konferenciáján a Corinthia Hotel Budapestben 2014. november 6-án.
Nyitókép: Soós Lajos

MNB-tanulmány: a válságkezelés magyar receptje

Válság idején a megszorítások ördögi kört eredményeznek, emiatt alkalmatlanok a krízis kezelésére - állapítja meg a jegybank tanulmánya. A válságkezelésben Magyarországot az is segítette, hogy a monetáris politikát az ország saját kézben tarthatta, ellentétben az eurozóna tagjaival.

A gazdaságpolitika 2010 utáni modell váltása mára bebizonyította, hogy a költségvetés egyensúlya és a gazdaság stabilitása együttesesen is elérhető célzott intézkedésekkel – derül ki Matolcsy György jegybankelnök és a nemzeti bank ügyvezető igazgatója tanulmányából, mely a mediterrán országok és Magyarország válságkezelésének különbségeit részletezte. Az elemzést tartalmazó hitelintézeti szemle bemutatásakor az MNB ügyvezető igazgatója arról beszélt:

a sikeres válságkezeléshez célzott eszközökre volt szükség.

"Mi úgy gondoljuk, hogy innovatív, nem konvencionális eszközökről volt szó mind a költségvetési politika, mind pedig a monetáris politikai oldalon, mert csak ezek oldhatták meg a nagy, globális szintű válságban az országok helyzetét" - mondta Palotai Dániel.

Az MNB ügyvezető igazgatója kifejtette hasonló helyzetből kiindulva a mediterrán országcsoport a megszorításokkal próbált kilábalni a válságból. Ez sokszor bérek befagyasztását kedvezmények megvonását és vagyonadó bevezetését jelentette. Miközben a jegybank elnökével közös írás is megállapítja, hogy

egy válságban ahol sok az adósság, a további adók még inkább lenyomják a keresletet, nem segítve a gazdaság bővülését.

Hozzátette, hogy a megszorítások ördögi kört eredményeztek: a lassuló növekedés ismét visszavetette a bevételeket, ami megint új megszorításokat kívánt meg.

"Mi egy olyan strukturális és adóreformot tudtunk végrehajtani, amely növelte az aktivitást, élénkítette a gazdaságot, és az adóbevételek részéről sikerült stabilizálni a költségvetést. A válságadók kivetése révén pedig olyan szektorokra tudtuk helyezni az adóteher egy részét, amelyek jellemzően erősebbek voltak" - jegyezte meg Palotai Dániel.

A nemzeti bank ügyvezető igazgatója kiegészítette: a jegybank negyedévente megjelenő tudományos folyóiratának mostani júniusi száma öt tanulmányt tartalmaz köztük a fintech és a vállalati dinamikát is taglalva.

A válságkezelésben Magyarországot az is segítette, hogy a monetáris politikát az ország saját kézben tarthatta, ellentétben az eurozóna tagjaival

- közölte a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Szerinte ezért csak az eddigi kritériumoknál is szigorúbb gazdasági feltételek teljesülése esetén vezetheti be az ország az eurót.

"Az eurózóna egyes mediterrán országainak válságát elmélyítette az, hogy nem volt önálló monetáris politikájuk, vagyis túl hamar vezették be az eurót, ami a versenyképesség romlásához vezetett" - mondta Palotai Dániel.

Magyarország csak akkor vezesse be az eurót, ha az egy főre jutó GDP elérte az eurózóna átlagát, amikor versenyképességi vesztés már nem következhet be- vélte az MNB ügyvezető igazgatója.

"A Magyar Nemzeti Bank ezen is túlment, hisz Nagy Márton és Virág Barnabás tollából egy papírban foglaltuk össze mindazon tényezőket, amelyeket a maastrichti kritériumokon túl még szükségesnek tartunk ahhoz, hogy a magyar gazdaság számára több előnye legyen az euróbevezetésnek, mint ahány hátránya. A magyar válságkezelés sikerességében az is szerepet játszott, hogy megvolt az önálló monetáris politika, amely tudta támogatni a gazdaságból való kilábalást" - summázott Palotai Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×