eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Adóbevallásokat rendez egy dolgozó a Magyar Posta 62-es hivatalában a fővárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. Ezen a napon lejár az szja-bevallások leadásának hivatalos határideje.
Nyitókép: Mohai Balázs

Drámai változások lesznek az adórendszerben

Megszűnik az eva, a kisebb utalások utáni tranzakciós illeték és az 55 év felettieknek járó foglalkoztatási kedvezmény.

Konkrét csoportoknak is üzen a kormány a tervezett adótörvény-módosításokkal – írja a leglényegesebb változásokat összefoglaló elemzésében a Portfolio.hu. A múlt héten benyújtott 183 oldalas törvényjavaslat elfogadásával korábban tett adóegyszerűsítési ígéretek válhatnak valóra.

Arról, hogy jövőre várhatóan teljesen átalakítják a cafeteria rendszerét, itt olvashat részletesebben. A lényeg, hogy a béren kívüli juttatások közül a SZÉP-kártya marad egyedül kedvező adózású cafeteria-elem.

Kevesebb adófajta lesz. Megszűnik az eva, a 25 év alattiak és az 55 év felettiek után járó szocho-kedvezmény. 2019-től már nem kell fizetni a 75 százalékos különadót, a hitelintézeti különadót vagy kulturális adót. A baleseti adó is megszűnik, de beépül a biztosítási adóba és az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad.

Csökkennek bizonyos adók, illetékek, és nőnek bizonyos kedvezmények.

  • További 2 százalékponttal 17,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó a korábbi bérmegállapodásnak megfelelően. Ez 130 milliárd forintnyi könnyítés a vállalkozásoknak.
  • Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni.
  • A végéhez ér a 4 év alatt megvalósuló, 2 gyermekesek esetén igénybe vehető családi adókedvezmény-emelés, jövőre 20 ezer forint jut havonta gyermekenként.
  • Az UHT és az ESL tej áfája jövőre már csak 5 százalékos lesz.
  • 2019. január elsejétől 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3%-os pénzügyi tranzakciós illeték alól.
  • 500 millió forintról 1 milliárd forintra nő a kisvállalati adóalanyiság választási feltételeinek a bevételre és a mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára.
  • Csökkenti a kis- és középkategóriás motorkerékpárok regisztrációs adója a személygépkocsik esetében 2012-től végrehajtott adómérték csökkentéssel azonos mértékben.
  • Az elektromos és hibrid meghajtású motorkerékpárok regisztrációs adótétele nulla forintra csökken.

Durván változik a chipsadó, vagy hivatalos nevén a népegészségügyi termékadó.

  • Eleget téve az Európai Bizottság felszólításának, a jövőben valamennyi alkoholtermék adóköteles terméknek minősül majd.
  • A jövőben nem lehet majd levonni az adóból az egészségmegőrző program költségét.
  • A jelenleg adóköteles termékek (cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) terhelése mintegy 20 százalékkal emelkedik.

A kormány a tervei szerint egyszerűsíti az adófizetők életét azzal, hogy jövőre a NAV már az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít és a 2019-ben már a meglévő adatok alapján értesíti majd a vállalkozót arról, hogy melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt. A kedvezmények már nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig lesznek érvényesíthetőek.

2019. július 1-jétől megszűnik a székhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz történő külön bejelentkezési, változás-bejelentési kötelezettség, mert azt kiváltja az állami adóhatóság adatközlése.

Új adó is lesz, a kormány bevezeti a bevándorlási adót, erről itt írtunk bővebben.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×