eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Mihály pénzügyminiszter (b) benyújtja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Marad a 15 százalékos szja

Nem lesznek nagy változások az adórendszerben, 2,7 százalékos lesz a nyugdíjemelés és emelik a köztisztviselők bérét, de arról még tárgyalnak, hogy mennyivel. Beterjesztette a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a részletek ismertetése előtt azt mondta, hogy a biztonságos növekedés áll a 2019-es büdzsé középpontjában. A 2019-es költségvetés négy fő célterülete

  1. az ország biztonságának megőrzése,
  2. a gazdasági növekedés fenntartása,
  3. a családok támogatása,
  4. a teljes foglalkoztatottság elérése.

A jövő évi költségvetés 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal és 2,7 százalékos inflációval számol.

Folytatódik az államadósság mérséklődése, akormány bízik abban, hogy a ciklus végére annak mértéke 60 százalék alá csökkenhet. 2019-ben mind az általános tartalék összegét, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött biztonsági tartalék összegét másfélszeresére emelik.

Adó, nyugdíj

Varga Mihály azt mondta, hogy nem terveznek nagy változást az adórendszerben,

marad az egykulcsos, 15%-os szja és a célzott áfacsökkentés.

Utóbbi azt jelenti, hogy a tej, a tojás, a sertés- és a csirkehús, a hal és egyéb alapvető élelmiszerek továbbra is az 5 százalékos áfakörbe tartoznak majd. A kormány azzal számol, hogy a reálkeresetek az idén is jelentősen nőnek, ezért 2019-ben további 2 százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás alapján.

Ezzel 100 milliárd forint marad a vállalkozóknál.

Varga Mihály megerősítette, a nyugdíjasok foglalkoztatásában szeretnénk elérni, hogy ha egy nyugdíjas akar, munkába tudjon állni, munkáját semmilyen közteher ne terhelje.

A nyugdíjak megtartják reálértéküket, az infláció mértékével emelkednek, ez 2,7%-os emelést jelent. Emellett lesz nyugdíjprémium és megmarad a Nők 40 program,

ami 40 év munka után lehetővé teszi a nők számára a nyugdíjba vonulást.

Bővíti a családtámogatásokat a kormány

A következő évben kiteljesedik

a családi adókedvezmény, mértéke gyermekenként havi 20 ezer forintra emelkedik, ez 350 ezer családot érinthet.

Folytatódik az otthonteremtési program, jövőre is lesz csok, amire 242 milliárd forintot fordít a kormány. Megmarad a gyed és a gyed extra is. Emellett több forrás jut bölcsődefejlesztésre és a gyermekétkeztetésre.

Emelik a köztisztviselők bérét, de még nem tudni, mennyivel

Köztisztviselői karnál 2008 óta nem volt béremelés, ezért a kormány rendelkezésre bocsát egy tartalékot, ami az itt megvalósuló béremelés fedezetét biztosíthatja. A béremelés mértékéről még folynak az egyeztetések, a pontos szám ősszel derülhet ki.

Egészségügy, oktatás

Minden szakterületnek legalább annyi vagy több forrás jut a jövő évi költségvetésben, mint az ideibe - mondta a pénzügyminiszter.

Az egészségügyre 101 milliárd forinttal, az oktatásra 15 milliárddal, a kultúrára 68 milliárd forinttal, míg a közbiztonságra 156 milliárd forinttal jut több jövőre.

A jövő évi költségvetés tervezete alapján az ideinél 35 milliárd forinttal kevesebbet költhet majd a Belügyminisztérium a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra, ugyanakkor 23,5 milliárd forinttal többet fordíthat terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó feladatokra.

Lakásáfa

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter azt mondta, hogy korai lenne már most a lakásáfa kulcsáról dönteni, a kedvezményes áfakulcs ugyanis 2019 december végéig van érvényben. Mint mondta, figyelik a lakásépítések piacát, egyelőre az építőipar nem bírja kapacitással a megkezdett építkezéseket. Az uniós kötelezettségek miatt 2019 őszén úgyis hozzá kell nyúlni technikailag az adótörvényekhez, ezért ráérnek a lakásáfával akkor foglalkozni - mondta a pénzügyminiszter.

Elégnek kell lennie

A költségvetési tartalék másfélszerese az ideinek, vagyis

255 milliárdos mozgósítható tartalékkal tervezték meg a jövő évi büdzsét

- mondta a pénzügyminiszter. Azt, hogy év közben milyen igények merülnek fel, még nem lehet megjósolni, de Varga Mihály szerint ennek a tartaléknak elegendőnek kell lennie. Arról is beszélt, hogy valamennyi, erre a ciklusra vonatkozó uniós pályázatot már kiírtak, a hangsúly 2019-ben a források felhasználásán lesz.

Árfolyam

A kormány szerint nincs szükség devizakötvény kibocsátására. A forint gyengüléséről Varga Mihály azt mondta, számításaik szerint a piacok meg fognak nyugodni és stabilizálódik az árfolyam.

Viták, zárószavazás

Július 20-án lesz a jövő évi költségvetési törvényjavaslat zárószavazása

- jelentette be Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután átvette a Parlamentben a pénzügyminisztertől a jövő évi büdzsé tervezetét. Kövér László elmondta, hogy az általános vitát június 27-29-ig tartja a parlament, a bizottsági részletes viták pedig július 3-5. között lesznek. A költségvetési bizottság július 11-12. között foglalkozik a javaslattal, majd július 16-án dönt a parlament az összegző módosító javaslatról. A 2019-es költségvetés teljes tervezete már felkerült a kormány honlapjára, innen tölthető le.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×