eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Hozza a pénzt az adóbírság-kedvezmény

Csak idén vezette be a NAV, de máris több mint 4,9 milliárd forint folyt be belőle az állami költségvetésbe.

A kedvezmény értelmében, ha az adózó lemond a fellebbezési jogáról és elfogadja a NAV adókülönbözetről szóló határozatát, az adóhátralékát pedig a megadott határidőig befizeti az államkasszába, akkor az adóhátralék megállapítása miatt kiszabott adóbírságnak csak a felét kell megfizetnie.

Az adóhatóság szerint a kedvezmény az adóhátralék azonnali rendezésére ösztönzi az érintetteket.

A NAV adatai szerint május végéig 403 adózó mondott le fellebbezési jogáról az első fokú határozattal szemben, és összesen 4 milliárd 719 millió forint adókülönbözetet, valamint 221 millió forint szankciós kötelezettséget rendeztek is.

Azok, akik teljesítették az adóbírság-kedvezmény feltételeit, automatikusan mentesültek 504 millió forint adóbírság megfizetésétől.

Ha ezzel a lehetőséggel nem él az adózó, a jogszabály csak kivételes méltánylást érdemlő körülmény fennállásakor engedi az adóbírság mérséklését, a bevétel-eltitkolásánál vagy hamis bizonylatok esetén erre egyáltalán nincs lehetőség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×