eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Panyolai pálinkák a SIRHA nemzetközi élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításon a Hungexpo budapesti vásárközpontban 2016. május 9-én. A szakkiállításon tizenkilenc ország 350 kiállítója mutatkozik be május 9. és 11. között.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Nagy István: kulturális értékünk a pálinka, az utolsókig küzdünk érte!

Az utolsókig küzdeni fog a kormány a pálinka adómentességéért - közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter. Kifejtette: két hét múlva elkészül a hivatalos válasz, melynek célja meggyőzni az uniót arról, hogy a pálinkát nem lehet együtt kezelni más, gabona alapú szeszes italokkal. Az Európai Bizottság május közepén szólította fel Magyarországot a szeszes italok diszkriminatív adóztatásának megszüntetésére.

Az Európai Bizottság május 17-én indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, mert véleménye szerint bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet. A testület szerint uniós jogba ütközik, hogy például a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra - amelyeknél a nemzeti termelés jelentős - Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól.

Óriási különbség van egy gabonából készült szeszes ital, illetve egy 100 százalékban gyümölcsből készült tiszta pálinka között - mondta Nagy István agrárminiszter, ezért az utolsókig küzdenek az igazi magyar pálinkáért.

"Magyar emberként, mint nemzeti sajátosságunk - akár kulturális értéknek is mondhatjuk a pálinkát - kötelességünk, hogy az utolsóig harcoljunk.

Az EU még csak kérdéseket tett fel, és mi tudásunk legjavával kívánunk válaszolni ezekre a kérdésekre, hogy eloszlassunk a kérdezőkben minden olyan aggályt, ami a pálinkát egy szintre hozná a gabonából készült italokkal" - emelte ki Nagy István agrárminiszter. Hozzátette azt is, hogy határozottan különbséget szeretnének tenni, hiszen egészen más, ha 10-15-20 kg gyümölcsből készítenek egy liter pálinkát, mintha 3-4 kg gabonából egy liternyi tiszta szeszt.

Az agrárminiszter azt is elmondta, hogy két hét múlva születnek meg a válaszok az EU kérdéseire. A válaszok szakmai hátterének egyik részét az új agrárminisztérium szakemberei készítik, ehhez a pénzügyi tárca adószakértői is hozzájárulnak, és

egy komplett választ fogunk eljuttatni számukra, ami a magyar pálinka érdekében fog szólni

- hangsúlyozta Nagy István.

"Meg kell várnunk, hogy ebben a csatában hogyan fogunk tudni helytállni, és annak függvényében fogunk tudni új intézkedéseket is hozni. A legfontosabb célunkat elértük."

Kifejtette: az emberek fogyasztási szokása döntő mértékben megváltozott:

megértették, és megérezték a kipróbálás után, hogy egy jó magyar pálinkának olyan íz és élvezeti értéke van, ami nem hasonlítható össze semmilyen divatos, neves alkoholtartalmú itallal.

Ha már ezt sikerült elérnünk, akkor akármilyen változásokat is kényszerítenek majd ránk, ettől a jó tulajdonságától a magyar embert elvenni már nem lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×