eur:
394.9
usd:
371.61
bux:
66337.46
2024. április 16. kedd Csongor

Palkovics: növelni kell a kkv-szektor hatékonyságát

A kormány tevékenységének fókuszában áll a magyar kis- és középvállalkozói (kkv) szektor erősítése - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) közgyűlésén.

Rámutatott arra, hogy a magyar kkv-szektor hatékonyságát, valamint részarányát a magyar gazdaságban jelentősen növelni kell, mert lemaradásban van a multinacionális vállalatokkal szemben.

Hozzátette, hogy a kkv-szektor termelékenységének növelése érdekében a kormány együttműködik a kamarával, az érdekképviseletekkel.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy legyen a magyar vállalatoknak szabadalmaztatott saját terméke,

mert véleménye szerint ezzel kevésbé lesznek kiszolgáltatottak a piacon.

Palkovics László kiemelte, hogy a magyar gazdaság számára a multinacionális vállalatok jelenléte is fontos, mert olyan fejlett technológiát hoznak az országba, amely a magas hozzáadott értékű termékek előállítását segíti, és egyben azt is bizonyítja, a magyar gazdaság képest high-tech termékeket előállítani.

Kitért arra, hogy az egyetemeken meglévő tudás nehezen megy át a gazdaságba, ezen segíthet az egyetemek és a vállalatok szorosabb együttműködése.

Palkovics László hangsúlyozta a szakképzés és a felnőttképzés erősítésének fontosságát, célnak nevezte, hogy Magyarországon 2030-ra legalább minden negyedik lakos vegyen részt felnőttképzésben, újítsa meg tudását, jelenleg ugyanis nagyon alacsony a felnőttképzésben résztvevők aránya.

Elmondta, hogy a kormány a szakképzésben az iskolák eszközeit megújítani, a szakmák, a szakoktatói munka presztízsét növelni kívánja. Szeretnék elérni azt is, hogy a szakgimnáziumok versenyképesek legyenek az általános gimnáziumukkal.

A közgyűlésen elhangzott kérdésre válaszolva Palkovics László elmondta, hogy a tárca kkv főosztályánál lesz majd kifejezetten a kisebb mikrovállalkozásokkal foglalkozó részleg is.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke a közgyűlésen hangsúlyozta, hogy érdekképviseletként alkotó partnerségre törekednek a kormánnyal, például a technológiai megújulás, a digitalizáció, a hatékony szolgáltatás kialakítása, a mestervizsga területén.

Az Iposz elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az iparosoknál lévő speciális szaktudás el fog tűnni a piacról, ha nem történik változás a szakképzésben.

A közgyűlés elé terjesztett írásos beszámoló szerint az Iposz tevékenységének kiemelt területe a szakképzés, a felnőttképzés és a továbbképzés. A szakképzett munkaerő hiánya már a mikro- és kisvállalkozásokat is erőteljesen érinti. Az Iposz 2018. évi cselekvési tervében szerepel, hogy folytatni kell az érdekvédelmet azokban az országos szervezetekben, amelyekben a szövetség jelen van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×