eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Amiben az élen járunk: rekordadó a jövedelmünkön

Az OECD nemrég kiadta legfrissebb jelentését a fizetések adóztatásáról, amely a különböző országok nettó átlagos adókulcsaira összpontosít. A magyar adóterhek továbbra is az átlag felett találhatóak, az összesített listán Németország és Olaszország között a második helyen állunk.

A jelentés összesíti, hogy az egyes országokban a bruttó bér mekkora részét teszik ki a személyi jövedelemadó, illetve a szociális hozzájárulások egy családi kedvezményekre nem jogosult alkalmazott esetében - írja a penzcentrum.hu.

Az átlag 25,5 százalék:

a vizsgált államokban a személyi jövedelemadó átlagos mértéke 15,7 százalék, míg a szociális hozzájárulások mértéke 9,8 százalékos. Ugyanakkor jelentős eltérések tapasztalhatóak az egyes országok tekintetében, illetve

az adók mértékét a családi állapot is jelentősen befolyásolja.

A magyarországi személyi jövedelemadó mértéke a maga 15 százalékával közelíti az OECD-átlagot. Az egyéb szociális hozzájárulások mértéke azonban már az átlagon felüli: ezek aránya Magyarországon 18,5 százalékos.

Összesen 33,5 százaléknál járunk, ami jelentősen túlszárnyalja az átlagot.

Többek között az átlag feletti mértékben kell adózniuk a németországi (39,9%, a lista első helyén áll), az olaszországi (31,2%), a franciaországi (29,2%), a törökországi (27,9%) és az amerikai (26,1%) munkavállalóknak is.

A magyarországi személyi jövedelemadó bevallás szempontjából fontos dátum május 22. Addig be kell nyújtanunk az szja-bevallásunkat az adóhivatal felé. Az idei évben fontos változásokat történtek ezen a téren, hiszen egyrészt megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, másrészről azonban a NAV minden magánszemély részére külön kérés nélkül is elkészített egy adóbevallás-tervezetet. Szintén május 22-ig van legetőségünk felajánlani adónk 1+1 százalékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×