INFORÁDIÓ 
2019. január 21. hétfő
Ágnes

szja

oecd

jövedelem

Amiben az élen járunk: rekordadó a jövedelmünkön

Amiben az élen járunk: rekordadó a jövedelmünkön

Infostart

Az OECD nemrég kiadta legfrissebb jelentését a fizetések adóztatásáról, amely a különböző országok nettó átlagos adókulcsaira összpontosít. A magyar adóterhek továbbra is az átlag felett találhatóak, az összesített listán Németország és Olaszország között a második helyen állunk.

A jelentés összesíti, hogy az egyes országokban a bruttó bér mekkora részét teszik ki a személyi jövedelemadó, illetve a szociális hozzájárulások egy családi kedvezményekre nem jogosult alkalmazott esetében - írja a penzcentrum.hu.

Az átlag 25,5 százalék:

a vizsgált államokban a személyi jövedelemadó átlagos mértéke 15,7 százalék, míg a szociális hozzájárulások mértéke 9,8 százalékos. Ugyanakkor jelentős eltérések tapasztalhatóak az egyes országok tekintetében, illetve

az adók mértékét a családi állapot is jelentősen befolyásolja.

A magyarországi személyi jövedelemadó mértéke a maga 15 százalékával közelíti az OECD-átlagot. Az egyéb szociális hozzájárulások mértéke azonban már az átlagon felüli: ezek aránya Magyarországon 18,5 százalékos.

Összesen 33,5 százaléknál járunk, ami jelentősen túlszárnyalja az átlagot.

Többek között az átlag feletti mértékben kell adózniuk a németországi (39,9%, a lista első helyén áll), az olaszországi (31,2%), a franciaországi (29,2%), a törökországi (27,9%) és az amerikai (26,1%) munkavállalóknak is.

A magyarországi személyi jövedelemadó bevallás szempontjából fontos dátum május 22. Addig be kell nyújtanunk az szja-bevallásunkat az adóhivatal felé. Az idei évben fontos változásokat történtek ezen a téren, hiszen egyrészt megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, másrészről azonban a NAV minden magánszemély részére külön kérés nélkül is elkészített egy adóbevallás-tervezetet. Szintén május 22-ig van legetőségünk felajánlani adónk 1+1 százalékát.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018