eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Személyi jövedelemadó-bevallást adnak fel a 62-es postán, Budapesten. Éjfélkor lejár az szja-bevallások beadásának határideje. Megerősített szolgálattal készült a várható adóbevallási rohamra a Magyar Posta.
Nyitókép: Soós Lajos

Hét nagy kockázat az szja-határidő előtt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített bevallási tervezet automatikus elfogadása sokak számára inkább kockázatot, mint segítséget jelent. A PwC Magyarország összegyűjtötte, mire érdemes figyelni az idei személyijövedelemadó-bevallások május 22-i határideje előtt, és hét nagy kockázatra figyelmeztet.

1. Nehezen elérhető bevallási tervezet

A tervezetet ügyfélkapus regisztrációval nagyon könnyen elérhetjü, ugyanakkor papír alapon a bevallási tervezetet csak március 15-éig lehetett kérni, már csak a NAV ügyfélszolgálatokon lehet ilyen formában beszerezni. A bevallási határidőt megelőző napokban a bevallási tervezet papíralapon való begyűjtése könnyen „türelemjátékká” válhat. Bölcs megoldás lehet ebben az esetben a kormányablakoknál Ügyfélkaput nyitni, amelynek segítségével még az utolsó pillanatban, május 22-én is könnyen elérhetjük a tervezetet.

2. A munkáltató is hibázhat

A bevallási tervezetet a NAV a március első hetéig beérkezett bevallások alapján készítette el, ha valaki márciusban vagy azt követően kapott kifizetői igazolást a jövedelmeiről, akkor mindenképpen érdemes az abban szereplő adatokat összevetni a bevallási tervezettel.

3. Szükséges lehet a tervezet kiegészítése

Az ingatlaneladásból származhó jövedelemről semmilyen adat nem szerepel a NAV által készített bevallási tervezetben. Vagyis aki 2012 után szerzett ingatlant ad el, a bevallását ki kell egészítenie ezekkel az adatokkal.

4. Ingatlan bérbeadásánál sokat számít a költségelszámolás

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem kétféleképpen számolható ki: vagy tételes költségelszámolással, vagy a 10 százalékos költséghányad alkalmazásával. Szinte minden esetben a kifizetők a 10 százalékos költséghányadot alkalmazzák, a NAV pedig ebből az adatból készítette el a bevallási tervezetet. Utólagosan még önellenőrzéssel sem változtatható meg az adózási módja, a május 22-ei határidő kőbevésett; utána az elszámolható költségek jelentős része elveszik.

5. Május 22. adófizetési határidő is

Bizonyos jövedelmek után eddig kell megfizetni az adót, így például az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből, tartós befektetésből, munkáltatói adományból vagy önkéntes pénztári adóköteles kifizetésekből származó jövedelmek után. Erről a fizetési kötelezettségről a NAV április 30-áig az Ügyfélkapun keresztül vagy postai úton küldött értesítést, így nagyon fontos, hogy az érintettek átvegyék ezeket a küldeményeket.

6. A civil szervezetek és egyházak a bevallási tervezet vesztesei

A bevallási tervezet igazi vesztesei a civil szervezetek és az egyházak. Akár milliós nagyságrendű lesz azoknak a száma, akik nem nyújtanak be adóbevallást, ez pedig a felajánlott 1+1 százalékos összeg csökkenését is okozhatja. A rendelkezésre a bevallástól elkülönülten is van lehetőség, ha május 22-ig egy borítékban megküldik a rendelkező nyilatkozatot – azaz gyakorlatilag csak a civil kedvezményezett adószámát vagy az egyházi kedvezményezett technikai számát – a NAV-nak. Fontos viszont, hogy a borítékra a saját tíz jegyű, nyolccal kezdődő adóazonosító jelet is fel kell írni.

7. Őstermelőknek jóváhagyás szükséges

A bevallási tervezet az őstermelők, áfafizetésre kötelezett magánszemélyek esetében csak akkor válik véglegessé, ha az adózó kifejezetten jóváhagyja. Hétfőig 85 ezer ebbe a körbe tartozó személy még nem hagyta jóvá a tervezetét, illetve nem adott be bevallást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×