eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A debreceni Dóczy lakóparkban az érdeklődők számára különböző alapterületű lakásokat rendeztek be bútorokkal, konyhai eszközökkel, kisgépekkel, kiegészítőkkel, eltérő textíliákkal és tapétákkal, hogy a későbbi beköltözők ötleteket merítsenek a új lakásuk berendezéséhez.      MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

Újra a csúcson az Airbnb

2017 közepére a budapesti Airbnb-s férőhelyek száma csaknem elérte a fővárosi szállodák kapacitását - derül ki egy a Közgazdasági Szemlében megjelent kutatásból. A részletekről Jancsik András egyetemi docens, a kutatás vezetője beszélt az InfoRádiónak.

Megjelent egy új tanulmány, ami komoly, négy évig tartó adatgyűjtés alapján próbál meg választ adni a budapesti Airbnb-piac nagy kérdéseire - írja az Index.

A részletekről Jancsik András egyetemi docens, a kutatás vezetője beszélt az InfoRádiónak.

2017 elején a hozzáférhető adatok alapján azt lehetett mondani, hogy Budapesten véget ért az Airbnb-láz, és egyre kevesebben vettek lakást azzal a céllal, hogy rövid távra adják ki turistáknak. Az új Közgazdasági Szemlében megjelent kutatásból viszont kiderül, hogy a budapesti Airbnb-s férőhelyek ideiglenes stagnálása után megint nőni kezdett a kiadott lakások száma.

"2017 nyarára a a vizes VB idejére a magánszállásokon a férőhelyek száma majdnem elérte az összes szállodai férőhely számát Budapesten."

Ez több mint 43 ezer férőhelyet jelent - mondta Jancsik András a kutatás vezetője.

Az adatok alapján az is kiderül, hogy nagyon sokan foglalkoznak professzionálisan Airbnb-s lakáskiadással. Budapesten az összes Airnbn-n kiadott lakások több mint felét olyan tulajdonosok üzemeltetik, akik egyszerre legalább 2, vagy több lakást adnak ki.

Jancsik András szerint akár egy lakással is lehet jövedelemteremtő tevékenységet folytatni.

"Az átlagok szintjén azt láttuk, hogy minél több lakást üzemeltet valaki, annál hatékonyabb lehet a munkája, mert az egy lakásra jutó bevétel növekszik.

Azt kalkuláltuk, hogy akik 1 lakást üzemeltetnek, azok átlagosan havonta közel 600 eurónyi bevételt realizálnak, aki pedig már 6-10 lakás közötti mennyiséggel rendelkezik, az 850 eurót ér el havonta lakásonként átlagosan."

Kb. 300-an vannak azok, akik 10, vagy annál több lakással rendelkeznek. Ilyen lakás van összesen közel 2000 a piacon. Az igazán nagy tételben dolgozók, 50 lakás fölött/tulajdonos, ez kevesebb, mint 10 ilyen van a piacon összesen -tette hozzá a szakértő.

A tulajdonos megnevezés talán nem is helyes, mert valójában üzemeltető cégek azok, akik aztán profin működtetik őket. A tulajdonostól gyakorlatilag bérbe veszik a lakást, és az Airbnb rendszerén keresztül tovább értékesítik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×