eur:
389.67
usd:
362
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani.
Nyitókép: Rosta Tibor

Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók

Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók - írja a Magyar Nemzet. A téma kapcsán Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője az InfoRádiónak azt mondta, a hazai kereskedelmi gáztározók töltöttsége valóban alig haladja meg az öt százalékos szintet, de a stratégiai tározókban van még gáz.

Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók. A 4,4 milliárd köbméter összkapacitású négy állami tulajdonú tároló – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomás – töltöttsége alig haladja meg az öt százalékos szintet. Így már csak 220 millió köbméter földgáz van a befogadókban. Ami a jelenlegi napi 65-70 millió köbméter körüli felhasználás mellett csupán három-négy napig fedezné az ország szükségleteit - írta a Magyar Nemzet.

"Valóban a földgáztárolók a névleges kapacitásuk 5 %-án állnak. Általában egyébként a tél végén alacsony értékek szoktak lenni, bár ez az 5% mindenképpen meglepő, ilyen alacsony értékre én magam nem emlékszem a múltban" - mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Magyarország a kereskedelmi földgáztárolók mellett rendelkezik stratégiai készletekkel is, ez mintegy 1,2 tized milliárd köbméternyi gázt jelent. Mind keleti, mind nyugati irányból kapjuk a gázt, ami biztosítja a következő hetek gázellátását is.

A szakértő azt is kiemelte:

Nem nem kell attól tartani, hogy veszélybe kerül az ország gázellátása.

Kihathat viszont a magyar és az egész európai gázpiacra is, ha az Ukrajnán átmenő gáztranzitot korlátozná Oroszország a kiújuló orosz-ukrán vita következtében. A Gazprom nevű cég biztosítja az Ukrajna felől Beregdarócra futó vezetéken érkező gázt. Ezen a hálózaton manapság megközelítőleg napi 25 millió köbméter gáz érkezhet. Akkor kerülhet veszélybe az ország gázellátása, ha Moszkva elzárja a gázcsapokat. Erre már volt példa korábban, 2009-ben.

Ha gázkapacitás csökkentést kell végrehajtani Magyarországon, akkor az utolsó menetben érinti a lakossági fogyasztást. Nagyon hideg idő esetén Magyarország kb. napi 60-70 millió köbméternyi gázt fogyaszt, ezt részben hazai termelésből, részben importból tudja kielégíteni. Magyarország kb. napi 7 millió köbméter gázt termel, az importból kb. 40-50 millió köbméter gáz érkezhet, ebből a 2 forrásból kielégíthető a magyar kereslet.

Előfordulhat olyan helyzet is, hogy gond van a keleti importtal, ez nagyobb igénybevételt jelent a gáztároló kapacitások esetében. Ez esetben a meglevő mintegy 220 millió köbméternyi gáz valószínűleg néhány héten belül elfogyhat.

2 oka lehet annak, hogy jelentősen visszaesett a kereskedelmi tározók töltöttsége:

Az egyik, hogy a gáztárolók töltöttsége lényegesen alacsonyabb volt a szokottnál, a másik pedig, hogy az idei tél kicsit megtréfálta a fogyasztókat és a gázfelhasználókat, ugyanis a tél eleje sokkal gyengébb volt a szokásosnál, viszont a tél második fele jóval hidegebb volt.

Ez azt okozta, hogy a viszonylag alacsony betárolt gázkészleteket gyorsan kitárolták, számítva arra, hogy a márciusi időjárás lényegesen melegebb lesz, de a hideg maradt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×