INFORÁDIÓ
2021. április 14. szerda
Tibor

földgáz

tél

magyarország

belföld

A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani.

Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók - írja a Magyar Nemzet. A téma kapcsán Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője az InfoRádiónak azt mondta, a hazai kereskedelmi gáztározók töltöttsége valóban alig haladja meg az öt százalékos szintet, de a stratégiai tározókban van még gáz.

Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók. A 4,4 milliárd köbméter összkapacitású négy állami tulajdonú tároló – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomás – töltöttsége alig haladja meg az öt százalékos szintet. Így már csak 220 millió köbméter földgáz van a befogadókban. Ami a jelenlegi napi 65-70 millió köbméter körüli felhasználás mellett csupán három-négy napig fedezné az ország szükségleteit - írta a Magyar Nemzet.

"Valóban a földgáztárolók a névleges kapacitásuk 5 %-án állnak. Általában egyébként a tél végén alacsony értékek szoktak lenni, bár ez az 5% mindenképpen meglepő, ilyen alacsony értékre én magam nem emlékszem a múltban" - mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Magyarország a kereskedelmi földgáztárolók mellett rendelkezik stratégiai készletekkel is, ez mintegy 1,2 tized milliárd köbméternyi gázt jelent. Mind keleti, mind nyugati irányból kapjuk a gázt, ami biztosítja a következő hetek gázellátását is.

A szakértő azt is kiemelte:

Nem nem kell attól tartani, hogy veszélybe kerül az ország gázellátása.

Kihathat viszont a magyar és az egész európai gázpiacra is, ha az Ukrajnán átmenő gáztranzitot korlátozná Oroszország a kiújuló orosz-ukrán vita következtében. A Gazprom nevű cég biztosítja az Ukrajna felől Beregdarócra futó vezetéken érkező gázt. Ezen a hálózaton manapság megközelítőleg napi 25 millió köbméter gáz érkezhet. Akkor kerülhet veszélybe az ország gázellátása, ha Moszkva elzárja a gázcsapokat. Erre már volt példa korábban, 2009-ben.

Ha gázkapacitás csökkentést kell végrehajtani Magyarországon, akkor az utolsó menetben érinti a lakossági fogyasztást. Nagyon hideg idő esetén Magyarország kb. napi 60-70 millió köbméternyi gázt fogyaszt, ezt részben hazai termelésből, részben importból tudja kielégíteni. Magyarország kb. napi 7 millió köbméter gázt termel, az importból kb. 40-50 millió köbméter gáz érkezhet, ebből a 2 forrásból kielégíthető a magyar kereslet.

Előfordulhat olyan helyzet is, hogy gond van a keleti importtal, ez nagyobb igénybevételt jelent a gáztároló kapacitások esetében. Ez esetben a meglevő mintegy 220 millió köbméternyi gáz valószínűleg néhány héten belül elfogyhat.

2 oka lehet annak, hogy jelentősen visszaesett a kereskedelmi tározók töltöttsége:

Az egyik, hogy a gáztárolók töltöttsége lényegesen alacsonyabb volt a szokottnál, a másik pedig, hogy az idei tél kicsit megtréfálta a fogyasztókat és a gázfelhasználókat, ugyanis a tél eleje sokkal gyengébb volt a szokásosnál, viszont a tél második fele jóval hidegebb volt.

Ez azt okozta, hogy a viszonylag alacsony betárolt gázkészleteket gyorsan kitárolták, számítva arra, hogy a márciusi időjárás lényegesen melegebb lesz, de a hideg maradt.

Nyitókép: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Szinte teljesen kiürültek a hazai gáztárolók
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018