INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

csokoládé

kakaóbab

cukor

Elolvadt a nagy csokoládékatasztrófa

Elolvadt a nagy csokoládékatasztrófa

Infostart

A klímaváltozás miatt a főbb termelési helyeken visszaszorulhat a kakaóbab termesztése, és Afrikában átalakulhat a kakaóbabpiac, globálisan viszont növekedést jósolnak.

December végén jelent meg az amerikai klímaügyi hivatal, az Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság egy elemzése, amely vészjósló képet festett a világ kakaóbab-termeléséről, a Business Insider pedig kutatókra hivatkozva azt írta, hogy 40 év múlva eltűnhet az Egyenlítőtől északi és déli irányba is 20-20 fokot tartó sávból - írja a Napi.hu.

A hőmérséklet-változás miatt szárazság és sivatagosodás egyelőre csak az afrikai termőterületeket fenyegeti, és ott található a két legnagyobb termelő: Elefántcsontpart és Ghána. A két ország közösen teszi ki a világ termelésének több mint felét, az összes afrikai terület részesedése pedig 75,4 százalék.

A kakaóbab ára mégis 10 éves mélyponton van. Utoljára 2007 márciusában volt 1,92 dollár a kilónkénti ár, mint idén januárban. Annyira nem látszik az aggodalom, hogy a Nemzetközi Kakaószervezet szakértői bővülést várnak.

Az előrejelzések szerint közeli árnövekedés nem várható, így közvetve, de a felszökő cukorárak mellett se drágulhat majd a csokoládé számottevő mértékben. Az édességgyártók felkészültek az esetleges problémákra, és komoly készleteket halmoztak fel kakaóporból, mivel az árucikk kevéssé romlandó, így jól tárolható.

Az édességgyártóknak jelenleg a kakaóhiánynál sokkal valósabb problémája, hogy a cukor hosszú távú drágulása várható. Ráadásul az Európai Unió és az Egyesült Államok is folyamatosan korlátozza, mennyi cukor kerülhet a csokoládéba. Ez viszont nemcsak az édesítés miatt fontos, hanem az anyag állagát, textúráját befolyásolja. 

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018