eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Bátor húzás Vlagyimir Putyintól

Bátor húzás Vlagyimir Putyintól

A nyugati szankciók megkerülésére saját kriptovalutát akar létrehozni az orosz elnök. Illetékesek szerint Vlagyimir Putyin hatástanulmányt kért a bitcoinhoz hasonlóan blokklánc-alapú „kriptorubel” létrehozásáról.

Oroszország egy olyan elektronikus valuta létrehozásával kísérletezik, amellyel megkerülhetnék a nyugati szankciókat. Orosz illetékesek azt mondták, hogy maga Vlagyimir Putyin elnök adott utasítást arra, hogy kezdjék meg a munkát a bitcoin technológiájára épülő valuta, a kriptorubel létrehozására.

Szergej Glazjov, az elnök egyik gazdasági tanácsadója szerint ezzel kikerülhetnék az országot sújtó nyugati szankciókat is.

„Világszerte tudnánk fizetni partnereinknek ugyanazzal a rubellel, amelynek forgalmát ugyanakkor bizonyos módon korlátoznák”.

A bitcoin és más kriptovaluták hátterét a blockchain, a tranzakciók pontos lekövetését lehetővé tévő blokklánc technológia adja. A blokklánc lehetővé teszi, hogy több fél is – egy központi hatóság megkerülésével - megossza és frissítse a megváltoztathatatlan és így hiteles információt a tranzakciókról.

Putyin a nyáron találkozott Vitalik Buterinnel, a Bitcoin mögött a második számú ilyen pénznek számító Ethereum orosz származású létrehozójával.

Paradox módon a Kreml így most egy olyan technológia alkalmazására készül, amelyet épp azért hoztak létre, hogy a kormányok ne tudjanak beavatkozni a pénzmozgásba.

Hagyományos pénzügyi körökben megoszlanak a vélemények a blokklánc hasznáról. Egyes befektetők „csalásnak” minősítették, míg némely bank a bevezetésére készül. Az Európai Központi Bank és a Japán Nemzeti Bank ugyanakkor „éretlennek” nevezte a technológiát.

Mindeközben jelentések szerint Észak-Korea és Venezuela megkezdte a bitcoin és más valuták felhalmozását, hogy a feketepiacon költsék el azokat.

A Financial Times ugyanakkor megjegyzi: sokkal nehezebb állami alapú kriptovalutát létrehozni a már létező pénzügyi modellek kiváltására. Oroszországnak nehéz lehet tőkét szereznie a nemzetközi szankciók sújtotta állami bankok vagy a védelmi szektor részére.

Bár a Bitcoin részleges anonimitást ad, nem világos, hogy a kriptovaluta hogyan segíthetne a szankciók által súlytott személyeknek és hogyan tenné láthatatlaná tranzakcióikat az amerikai pénzügyi hatóságok előtt.

Mindenesetre tavaly több mint 300 millió dollárt gyűjtöttek össze a kriptoérmék pénzügyi bevezetése idején Oroszországban. A kriptoérméket a különböző üzleti projektek pénzelésére is használják.

Az orosz központi bank szerint a kriptopénzek „pénzügyi piramisra emlékeztetnek” és ezért azt akarja, hogy csak „kiválasztott befektetők” férhessenek hozzájuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×