INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

áfa

adó

internet

étterem

hal

2018

változás

Így változik az életünk jövőre

InfoRádió

Több termék és szolgáltatás áfakulcsa is csökken jövőre, illetve a járulékok is mérséklődnek. 2018 főbb adóváltozásai.

A 2018-as adóváltozások értelmében az éttermi szolgáltatások áfakulcsa a 2017-ben érvényes 18%-ról 5%-ra mérséklődik. Ugyanígy januártól az emberi fogyasztásra alkalmas hal forgalmiadó-kulcsa is 5%-ra csökken, ez 27 százalékról.

Az áfa-változások az internetes szolgáltatások díjazását is érintik: ez az első lépésben az idén januárban csökkent 27 százalékról 18 százalékra, 2018-tól pedig 5 százalékos lesz. A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Deutsch Tamás szerint a minden eddiginél kedvezőbb árú szolgáltatás több tízezer, de akár százezer új előfizetőt is hozhat a szolgáltatóknak.

Kiemelt jelentőségű, hogy a bérmegállapodás és a reálbérek kívánt szintű emelkedése miatt 2018-tól 22 százalékról 19,5 százalékra csökken a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adó szintje. A családi adókedvezmény mértéke emelkedik: a kétgyermekes családok már havi 35 ezer forintot tud megspórolni azáltal, hogy terheik további havi 5 ezer forinttal mérséklődnek.

Egyről két évre nő a diplomás gyed időtartama. így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem alatt vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket.

A hosszú távú ingatlan bérbeadók is jobban járnak: már nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni, mindössze 15 százalék szja-t kell megfizetni.

December 31-én három a vállalkozásoknak jövőre jelentős adómegtakarítást eredményező választási határidő is lejár. Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva), illetve az alanyi mentesség az áfában. Ehhez mindössze nyilatkozatot kell küldeni az adóhivatalnak.

2018-ban a napelemekre kivetett termékdíj is a csökken a kilogrammonkénti 114 forintról 57 forintra, ezt a napelemes energiatermelő rendszereket telepítőknek kell fizetnie.

A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018