eur:
389.47
usd:
363.74
bux:
68006.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rossz hír az autósoknak, drágulás jön jövőre

Rossz hír az autósoknak, drágulás jön jövőre

A várhatóan magasabb infláció, illetve a növekvő bér- és egyéb költségek ellenére nem drágulnak januárban az új autók – derült ki a Világgazdaság körkérdéséből. Jócskán emelkedhet viszont egy másik fontos költség.

A lap szerint a stabilnak mondható 310-315-ös forint-euró árfolyam az új autók esetében nem indokolja, hogy a gyártók központilag emeljék az árakat, és ha extrém változás nem következik be a gazdaságban, nem is kell jelentős árváltozásra számítani jövőre. Vagyis az árak valójában

a modellek technológiai felszereltségének változását, többletét követik le

– mondta a gazdasági lapnak Gablini Gábor. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke szerint a 2,5 százalék körüli várható infláció sem eredményez áremelést az új járművek értékesítésekor. Az árak változatlanságáról számolt be lapnak a Magyar Suzuki Zrt., a Porsche Hungaria, és a BMW Group Magyarország is.

A Világgazdaság szerint idén tovább araszolt a magyarországi újautó-értékesítés: az év végéig várhatóan 112 ezer új autó talál gazdára.

A magánszemélyek körében is nőtt a hitellel értékesített új személyautók aránya, ez ma már meghaladja a 30 százalékot.

Gablini Gábor úgy véli, ehhez az kellett, hogy átláthatók legyenek a hitelkonstrukciók, továbbá a fix kamatozású kölcsönök is a hitelfelvételi kedvet erősítették. Arra lehet számítani, hogy a kölcsönnel új autókat vásárlók aránya is tovább nő, és a következő években egyre több új autót értékesíthetnek Magyarországon. A Gémosz elnöke szerint az eladások 2020-ra elérhetik a 160-180 ezret.

Bár az új autók vásárlásakor áremelésre nem kell számítani,

a szervizdíjak jelentősen nőni fognak

– emelte ki Gablini. Ennek oka, hogy a márkaszervizeken túl a komplett autójavító ipar létszámhiánnyal küzd, miközben az autók száma jelentősen megemelkedett. Ráadásul az egyes műhelyek már nem tudnak többet fordítani technológiai fejlesztésekre. Mindeközben a szervizekben a nyugat-európai bérekkel kell versenyezniük a munkáltatóknak, épp ezért az áremelés akár két számjegyű is lehet.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×