eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Minden második italautomata eltűnhet

Minden második italautomata eltűnhet

Akár minden második étel- és italautomata eltűnhet a piacról egy törvényi változás miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke. Szöllősi Balázs emlékeztetett arra, hogy 35 ezer ilyen berendezést kell online bekötni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, a rendszer működéséhez pedig jövő hétfőig a Magyar Postával kell szerződést kötni.

„Most azért küzdünk, hogy elegendő legyen július végéig a Magyar Postánál csupán az italautomatákat üzemeltető cégeket és az automaták főbb adatait regisztrálni. Azt gondolom, hogy ezt meg fogjuk tudni csinálni” - mondta a szövetség elnöke.

„Arra viszont, hogy automatánként, protokollonként különböző hozzájárulásokat mellékelve adjuk le az adatokat, arra semmi esély sincs” - jelentette ki Szöllősi Balázs.

Hozzátette: valószínűleg ezt most már nem is fogják kérni, mivel életszerűtlen volt ez a kezdeti feltétel.

Kiemelte: ennél nagyobb probléma az, hogy úgy jár le a július végi határidő, hogy tudomása szerint a támogatási rendelet még nem jelent meg.

„Tehát nem tudjuk pontosan, hogy kire és milyen feltételekkel vonatkoznak azok a támogatások, amelyek segítenék ezeknek az online eszközöknek az automatába való beszerelését”

- fejtette ki a szövetség elnöke.

Ez azt jelenti, hogy az üzemeltetők nem tudják, milyen feltételekkel juthatnak hozzá a berendezéshez.

Elmondta, hogy a törvény előír egy 5 ezer forintos havidíjat is, amelyet gépenként kell fizetni, ami azonban véleménye szerint nonszensz.

„Amikor egy cipőbolt, egy pékség a pénztárgépéből kimenő adatainak továbbításáért 1500 forintot fizet, akkor egy automata – aminek a forgalma jó, ha egy átlagos kiskereskedelmi egység forgalmának az egy százalékát eléri havonta – fizessen 5 ezer forintot, az egy életképtelen gondolat”

- fogalmazott a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke.

Minden második italautomata eltűnhet

Szöllősi Balázs szerint ez a legnagyobb problémát valószínűleg a munkahelyeken, a gyárakban felállított italautomatáknál fogja okozni. Itt ugyanis lehetetlen, hogy az üzemeltetők keresztülvigyék a fogyasztókon azt a költségnövekedést, amit ennek a díjnak a bevezetése jelenteni fog.

„Egy átlagos italautomata átlagos árrése Magyarországon nem feltétlenül éri el a 10 ezer forintot. Ebből a 10 ezer forintból kell 5 ezret kifizetni arra, hogy az adataink eljussanak a NAV-hoz”

- monda a szövetség elnöke.

Hozzátette: ezen felül pedig minden évben plusz felügyeleti szolgáltatói díjat kell fizetni automaténként. A felügyeleti szolgáltatónak ugyanis ki kell mennie az automatához, és ellenőriznie kell, hogy az egység rendben működik-e.

A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke úgy látja, a jelenleg Magyarországon működi 35 ezer automatának az egynegyede biztosan el fog tűnni amiatt, hogy nem tudják teljesíteni ezeket a feltételeket.

„De a pesszimista becslések ennél lényegesen magasabb arányt mondanak”

- tette hozzá.

„Az biztos, hogy a piac radikálisan átalakul, az automaták száma jelentősen csökkenni fog, a piacon maradó automaták értékesítési árai pedig az egekbe fognak szökni a mostanihoz képest” - közölte Szöllősi Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×