eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jó hír az autósoknak: olcsóbbak lehetnek az üzemanyagok

Beépíti a jövedéki adó változásait az üzemanyagárakba a Mol Nyrt., aminek eredményeként várhatóan csökkennek majd az üzemanyagárak - mondta a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője csütörtökön az olajkonszern megújult töltőállomásának átadóján.

Orosz András megjegyezte, hogy a benzin és a gázolaj átlagára nem csupán a jövedéki adó mértékétől függ, hanem

befolyásolja a kőolaj világpiaci ára és a forint/dollár árfolyam,

ezért nem lehet pontosan megjósolni a változás mértékét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a hét elején hozta nyilvánosságra, hogy április 1-jétől a benzin jövedéki adója 5 forinttal, a gázolajé 10 forinttal csökken a tavaly elfogadott jövedékiadó-változás nyomán, amely a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét.

A kiskereskedelmi vezető a rendezvényen kifejtette: a Mol tavaly meghirdetett stratégiájának egyik lényeges eleme a kiskereskedelmi hálózat továbbfejlesztése a régióban, és új fogyasztási termékek és szolgáltatások bevezetése. Ezért erre a célra csak idén több mint 10 milliárd forintot ruház be a Mol.

Több töltőállomás átalakul, a Fresh Corner koncepció szerint működik majd, amelynek lényege, hogy a benzinkutakat egyfajta kiskereskedelmi ponttá alakítják át, ahol az ügyfelek a tankolás mellett be is vásárolhatnak. A csütörtökön átadott benzinkúton például Kelet-Közép-Európában elsőként autóból lehet elvitelre szendvicset és kávét kérni. Elektromos autót is lehet itt tölteni.

A tervek szerint a Fresh Corner koncepció 2018-ra már több mint 700 értékesítési ponton lesz elérhető, 2021-re pedig a fogyasztási cikkekből és szolgáltatásokból származó kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) eléri a 450-500 millió dollárt, amely 2030-ra a tervek szerint meghaladja a csoportszintű EBITDA 30 százalékát.

Korábbi tájékoztatás szerint Magyarországon már minden negyedik töltőállomás a Molé, az olajkonszern 11 országban működő kiskereskedelmi hálózata több mint 2000, csak Magyarországon csaknem 500 kúttal üzemel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×