eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Figyelem, beborulhat a benzinár

Figyelem, beborulhat a benzinár

Pislogtak egyet az olajpiaci hiénák - írta a CNBC, és ennek drámai hatása lehet az olajpiacra - írta a napi.hu.

Egyes elemzők szerint drámai változást hozhat az olaj - és így az üzemanyagok piacán - az amerikai olajpala-kitermelés felfutása. Az USA hivatalos energiainformációs szolgálata arra számít, hogy az amerikai olajbányászat megdönti majdnem 50 éves kitermelési rekordját.

Az OPEC és a kartellen kívüli nagy olajtermelők kitermeléskorlátozása nyomán a piaci szereplők nem számítottak az olajár csökkenésére. Félretolták a készletek halmozódásáról szóló információt, ám szerdán hirtelen sokan meginogtak.

Ez volt a pislantás pillanata, ami eladási hullámot indított - írta a napi.hu. Az észak-amerikai WTI jegyzése több mint öt százalékkal esett, felidézve az elmúlt két és fél évnek azokat a pillanatait, amikor az olajár a túlkínálat miatt egyik hullámvölgyből a másikba került. A spekulánsok esélyt láthatnak a változásban, ugyanis december óta nem látott nagy forgalom volt a Brent és a WTI piacán.

Az a kérdés, hogyan reagálnak rá

Az iparági szakértők eltérően értékelik a fejleményeket. Egy részük szerint csak egy rövid visszaesésről van szó, amelyet a piac normalizálódása követ, mások további lejtmenetre számítanak.

A bizonytalanság forrása, hogy senki sem tudja, hogyan reagál az újabb fejleményekre Szaúd-Arábia az OPEC legnagyobb tagállama. Hajlandó-e tudomásul venni, hogy az amerikai olajpala-termelők elszipkázzák a kartell piacának egy részét vagy sem. Ha igen, akkor termelése további korlátozásával a jelenlegi szint felett tarthatja az olajárat, ami segíti az olajpala-termelőket.

Átrendeződés jöhet

Az OPEC-re leselkedő veszély valósabb, mint valaha. Régen volt 2014, amikor a zuhanó olajárak veszteségessé tették az olajpala-kitermelést, az ezzel foglalkozó vállalatok befektetőinek legnagyobb bánatára - derül ki a CNN Money összefoglalójából. Az amerikai energiainformációs szolgálat (EIA) legfrissebb előrejelzése szerint az USA olajkitermelése rekordot dönthet 2018-ban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×