eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Adóbevallás: a NAV megcsinálja, de a mi felelősségünk!

Hamarosan érkeznek az szja-bevallási tervezetek, a magánszemélyeknek ezt ellenőrizni kell, és mindenkinek saját felelőssége, amit a végső bevallás majd tartalmaz - mondták egybehangzóan a szakértők az InfoRádió AdóInfo című műsorában.

Jövő héten élesedik az új, úgynevezett e-szja rendszer, ez lesz az a program, amelyen megnézhetők a személyi jövedelemadó bevallási tervezetek. Mint ismert, idén az adóhatóság készíti el a magánszemélyek tavalyi évről szóló adóbevallását, 3,8 millió darabot.

Az adóhivatal azt ígéri, hogy - tanulva a felhasználói visszajelzésekből - az új e-szja már egyszerűbb, a jogi, illetve adószakmai nyelvezetet nélkülöző rendszer lesz.

Fekete Zoltán Titusz, az RSM adószakértője arra figyelmeztetett, hogy bár az adóhivatal készíti a bevallás tervezetét, de azokból az adatokból, ami rendelkezésére áll, azaz továbbra is a magánszemély felelőssége marad az, ami az elfogadott bevallásban szerepel.

„Nagyon fontos, hogy ez nem kivetéses, kiszabásos adózás, hanem még mindig az önadózás rendszere marad, tehát az adóhatóság nem megmondja, hogy mennyit kell fizetni, hanem az adóhatóság segít a magánszemélyeknek abban, hogy mi a várható adófizetési kötelezettség és az milyen adatokon nyugszik.”

Az adóhivatal főleg az adókedvezmények terén nem rendelkezik az összes adattal, ami befolyásolhatja a bevallási tervezetet, így például hiányozhatnak az adókedvezményekre vonatkozó adatok, legyen az családi, vagy első házas adókedvezmény, vagy épp nyugdíjpénztári tagság miatt járó kedvezmény – mondta Sinkáné Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakfőigazgatója.

„Abban az esetben, ha egy önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztárnak vagyok a tagja, azt a számot az adóhatóság tudja, de abban az esetben, ha már kettőnek vagyok tagja, nyilatkozni kell, hogy melyik számára rendelkezek az adóm meghatározott százalékáról. Ezekben az esetekben a jogszabály szerint április 30-ig az adóhatóság értesítést fog küldeni.”

Az az értesítés, amelyet kapnak az ügyfelek tartalmazni fogja, hogy milyen adatot, igazolást kér még az adóhivatal, mekkora visszaigénylése, vagy épp befizetési kötelezettsége van az érintettnek – tette hozzá Sinkáné Csendes Ágnes. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a korábbi években használt bevallási nyomtatványtól eltérően itt külön lehet az egyszázalékos felajánlásról nyilatkozni, de a program erre is felhívja a figyelmet, így feltehetően az sem fog elmaradni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×