eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Most végre valóban megszűnnek az európai határok

Most végre valóban megszűnnek az európai határok

Június 15-től már a hazai tarifákon egyéb felár nélkül telefonálhatunk és internetezhetünk mobiltelefonunkról az uniós országokban - magyarázta az elmúlt időszak jogszabály-változásainak lényegét a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság nemzetközi és stratégiai igazgatója.

Az európai roaming-szabályozásnak az a lényege, hogy hazai díjakon lehessen az Európai Unió tagállamaiban telefonálni. Ez vonatkozik a hanghívások, az sms-ezés és az internetezés díjaira – mondta el Kajzinger Ervin.

„A szabályozás célja, hogy ne lehessen felárat alkalmazni.”

A most életbe lépett szabályozás azt mondja ki, hogy 2017. június 15-től már nem szabad felárat alkalmazni. A januári változásoknak az a lényege, hogy bevezetik az úgynevezett méltányos használatot. Erre azért van szükség, mert a telefonszolgáltatásokat nem méltányosan, azaz visszaélésszerűen is lehet használni – hangsúlyozta az NMHH nemzetközi és stratégiai igazgatója.

„Visszaélésszerű használat, ha például valakinek magyarországi előfizetése van, de Nagy-Britanniában dolgozik és ezt onnan folyamatosan használja, mert állandó roaminghelyzetben van.”

Kajzinger Ervin kiemelte, a cél az, hogy a fogyasztónak ott legyen előfizetése, ahol életvitelszerűen tartózkodik. Hozzátette, a szolgáltatónak lehetősége lesz arra, hogy minimum négy hónap vizsgálata alapján megállapítsa, hogy méltányos-e a használat. Ha felmerül a gyanú, hogy nem, kérheti a fogyasztót, hogy bizonyítsa be a méltányos használatot.

„Azt kell bizonyítani, hogy életvitelszerűen tartózkodunk az adott helyen. Ezt történhet a munkaszerződés, tanulmányi szerződés bemutatásával, az állandó lakhely igazolásával.”

Ha nem sikerül bizonyítani, a szolgáltató roaming-felárat számolhat fel, ami hanghívás esetén 5 eurocent, ami a magyar áfával körülbelül 20 forintot jelent. Az sms esetében 2 eurocent, ami 8 forint, adatforgalomnál is nagyjából 5 eurocent a felár – magyarázta az NMHH nemzetközi és stratégiai igazgatója. Kajzinger Ervin hangsúlyozta, turistaként utazva minderről nincs szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×