eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida

Nagyot zuhant az építőipar

Szeptemberben az építőipari termelés 13,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az előző havi 9,0 és a júliusi 17,6 százalékos visszaesés után. Az előző hónaphoz képest az építőipar termelése szeptemberben 1,7 százalékkal nőtt, miután augusztusban még 4,6 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építőipar termelése tavaly decemberben nőtt utoljára éves összehasonlításban.

A termelés a két építményfőcsoportban ellentétesen alakult: az épületek építése 3,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 25,3 százalékkal visszaesett.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene szeptember végén 20,2 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 23,5, az egyéb építményeké 18,1 százalékkal nőtt.

Január-szeptemberben az építőipari termelés volumene 20,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt ipari épületek, kisebb részben szállodák, oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. Szeptemberben is a legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 5,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 39,0 százalékkal csökkent, míg a speciális szaképítésé 0,8 százalékkal emelkedett szeptemberben az előző év azonos időszakához képest.

A megkötött új szerződések volumene 26,5 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 25,8, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 27,2 százalékkal csökkent.

A harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 2,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A harmadik negyedévben az épületek építése ágazatban 4,5, az egyéb építmények építése ágazatban 1,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,2 és 3,7 százalék között szóródott.

Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,6 százalékkal magasabbak voltak. 

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszanak a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×