eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A magyar kormány stratégiájának új elemei

Az EBRD idén márciusban elfogadott ország-stratégiájának 2015-2019-re vonatkozó prioritásai, amelyek Magyarország és az EBRD együttműködésének alapját jelentik, nagyrészt egybeesnek a kormány célkitűzéseivel - mondta a nemzetgazdasági miniszter az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtöki budapesti konferenciáján.

Varga

Mihály kiemelte: Magyarország a jövőben is fontosnak tartja, hogy az EBRD tovább növelje hitelezési tevékenységét az európai régióban és Magyarországon, de egyúttal a nemzetközi pénzügyi intézmény AAA-minősítésének megőrzése is kiemelt érdeke az országnak.

A miniszter szerint a kormány fontosnak tartja a szakpolitikai párbeszédet az EBRD-vel az energiaszektort és a pénzügyi rendszert érintő kérdésekben. Rámutatott: mára a versenyképesség emelése, a magasabb hozzáadott érték elérése, a termelékenység növelése és a bérfelzárkóztatás áll a kormány gazdaságpolitikájának középpontjában.

Hozzátette: az elmúlt évek eredményei után már elsősorban nem arra törekednek, hogy az ország minden területen vonzza a beruházásokat. A teljes foglalkoztatottság küszöbén a kormány számára előtérbe kerül a gazdaság igényeinek megfelelő szakképzettség biztosítása és a termelékenység növelése is - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

A kormány álláspontja ezért az, hogy emelni kell a magyar dolgozók bérét, mindez azonban csak a termelékenység növelése és a munkaerő hatékonyabb felhasználása mellett valósulhat meg - mondta Varga Mihály.

A miniszter rámutatott: a jelenlegi gazdaságpolitika prioritásai szerint a 2014-20-as időszakban az uniós programokban jelentősen több forrást kapnak a gazdaságfejlesztést támogató intézkedések, így a kis- és középvállalkozásokat támogató programok, a kutatást és fejlesztést szolgáló támogatások, pénzügyi eszközök. Emellett a kormány gazdaságpolitikájának fókuszában az ipar fejlesztése, a XXI. század digitális kihívásaira való felkészülés áll.

Kiemelte: a kabinet a tudás és innováció vezérelt gazdasági növekedés érdekében meg kívánja erősíteni a gazdaság és az oktatás, valamint a gazdaság és a kutatás-fejlesztés közti kapcsolatokat. Ennek érdekében számos lépés történt a szakképzésben, a felsőoktatásban, a K+F és az innováció segítésében is.

A kormány további lépéseket tervez a vállalkozások megerősítése, a felesleges bürokrácia leépítése érdekében is - fűzte hozzá Varga Mihály.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×