eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Valami nagyon nincs rendben a Balatonnál!

Amíg folyt a halászat a Balatonban, az volt a baj. Amióta tilos halászni, a horgászok örülnek, ám a gasztronómia képviselői egyre élénkebben tiltakoznak, hiszen a tó körüli éttermekből eltűntek a balatoni halak. A halak fájó hiányáról beszélt az InfoRádióban Jásdi István csopaki bortermelő is.

Egyre több kritikát kap a balatoni "halhelyzet". A halászat 2016-tól tilos a legnagyobb tavunkon, ám így csak az eheti a finom halakat, aki saját maga vagy családja számára kihorgássza azokat.

Az éttermekből így eltűnt a balatoni hal, ugyanis a horgászok nem értékesíthetik a fogást - mondta az InfoRádió bormagazinjának nyilatkozó Jásdi István. A csopaki bortermelő torznak tartja, hogy a Balaton körüli éttermekben vagy nincs édesvízi hal, ha pedig szerepel az étlapon, akkor halastavakból, vagy esetleg Kazahsztánból származik.

Jásdi hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy a Balatonban nem folytatható olyan intenzív halászat, mint egy jóval nagyobb mélységű tóban, de szerinte a teljes tiltás és a durva lehalászás között lehetne átmenetet találni.

Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. éléről éppen a halászat betiltása kapcsán távozó szakember szerint a teljes tiltás nem tartható, vissza kell térni a korábbinál jobban szabályozott ökológiai célú halászathoz.

– A természetes vízi halászat megszüntetésekor többen is elmondtuk, hogy a jelentős hírnévvel rendelkező magyar gasztronómiában fontos szerepet tölt be a természetes vizekből származó hal, és ezt a tógazdaság nem képes pótolni. Ugyanakkor látni kell, hogy az ökológiai célú szelektív halászat egyáltalán nem volt ellentétes a horgászok érdekeivel, sőt olyan gazdálkodást tett lehetővé, amely a horgászfogást is emelni tudta. Csak emlékeztetőül, a balatoni horgászfogás 2012-ben 516 tonna volt, 2013-ra 628 tonnára emelkedett, miközben volt halászat... A halászat eredménye mindkét évben 250 tonna alatt volt, ebből alig tíz tonnát tettek ki a horgászok kedvelt halai.

Füstös úgy véli, egy korszerű halgazdálkodásban a halászat leginkább eszköz a horgászat számára kedvező halállomány fenntartásában. – A halállomány csökkenése vagy emelkedése korántsem a halászattól függ, hanem az okszerű gazdálkodástól, melynek napjainkban része kellene, hogy legyen az ívóhely-teremtés, ívóhely-rekonstrukció. Ennek segítségével mind a horgászat, mind a halászaton keresztül a gasztronómia elegendő halhoz juthatna, de enélkül a halállomány tovább fog csökkenni, vagyis a halászat megszüntetése az alapproblémát nem oldotta meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×