eur:
395.44
usd:
372.09
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Tőzsdére viszik a szaúdi olajcéget

Tőzsdére vinné az állami olajvállalat egyelőre csak 5 százalékát a szaúdi állam - jelentette be a szaúdi koronaherceg. A Portfolio elemzője azt mondta: mivel a szaúdi állam a világ legnagyobb olajkészletével rendelkezik, ezért akár még az állami vállalat 5 százalékának a tőzsdére vitele is óriási jelentőségű a piacon.

„Az Aramco szaúd-arábiai állami olajvállalat eddig nem volt a nyilvános piacon, nagyon keveset lehet tudni a cégről. Az utóbbi 20-30 évben alig tettek közzé adatot, amiből következtetni lehet arra, hogy milyen eredményesség mellett működik a vállalat” - idézte fel Gayer Attila.

„Egyedül azt lehet tudni, hogy hatalmas bizonyított olajkészletek felett rendelkezik, a világ legnagyobb olajkészletei vannak a birtokában, a napi kitermelés is tízmillió hordó körüli” - hangsúlyozta.

Mivel egy meglehetősen nagy vállalatról van szó, emiatt még egy öt százalék – illetve egy ennél kisebb tulajdoni hányad – tőzsdére vitele is jelentős piaci kapitalizációval rendelkező tőzsdei vállalatot tudna létrehozni – vázolta az esemény fontosságát a Portfolio elemzője.

„Ha azzal számolunk, hogy csak az öt százalékot viszik tőzsdére, akkor is százmilliárd dollár feletti piaci értékű cég jöhet létre, ami egy BP-nél is nagyobb vállalatot jelent” – folytatta.

Hozzátette: egyelőre a részletek még nem láttak napvilágot.

„Annyit lehet tudni, hogy a kibocsátás előtt – a tervek szerint – holdingvállalattá alakítanák a szaúdi Aramcót. Ennek majd a leánycégei kerülhetnek nyilvános kibocsátás keretében értékesítésre” - közölte.

Kiemelte, hogy a legnagyobb kérdés jelenleg is az, hogy a befektetők – akik lejegyzik majd a részvényeket - hozzáférést kaphatnak-e az igazán értékes olajtermelési eszközökhöz.

„Ennek igazából nagyon kicsi az esélye, hiszen a szaúdi olajtermelést övező adatok szigorú állami titokként vannak nyilvántartva. Feltehetően egy nyilvános kibocsátás során a szaúdi olajcég nem szeretné, hogy ezek az állami titkok nyilvánosságra kerüljenek, és vélhetően továbbra is a nyilvánosságtól elzártan szeretné ezt a tevékenységét folytatni” - vázolta a kilátásokat Gayer Attila.

A döntés mögött a Portfolio elemzője szerint főként az áll, hogy Szaúd-Arábiára is hatással van az erőteljesen eső olajár, mivel a gazdaság nagyon erőteljesen függ az olajbevételektől.

„A minap publikálták azt a hosszú távú stratégiai tervet, aminek a célja, hogy az ország gazdaságát függetlenítse az olajárak alakulásától. Ennek részét képezi egyébként a tőzsdei olajcég értékesítése is, amiből számítások szerint nem kevés pénz folyhat be, ami a költségvetési hiányt tudja majd enyhíteni” - közölte Gayer Attila.

„Azt látni kell, hogy a szaúdi költségvetés nagyon rosszul fest, tavaly rekordszintre futott a GDP-arányos költségvetési hiány, ami miatt az idei évre jelentős megszorításokat ütemeztek be. Ezek pedig politikailag nem túl népszerű intézkedések – már a szaúdiaknak is fáj az olajárfolyam, és szükségesek a költségvetési kiigazítások” - magyarázta a Portfolio elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×