eur:
392.76
usd:
367.64
bux:
66131.15
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Magyar cégeket is érint az Európai Bizottság vizsgálata

Az Európai Bizottság (EB) az idén minden tagállamra kiterjedően vizsgálja a feltételes adómegállapítást és az előzetes ármegállapítást, a vizsgálat több száz magyar céget érinthet - hívja fel a figyelmet a Mazars könyvvizsgáló-tanácsadó társaság.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény kiemeli: a feltételes adómegállapítást és az előzetes ármegállapítást a nagy multinacionális cégek használják adótervezési célra. Az Európai Bizottság azonban úgy véli, hogy feltételes adómegállapításokon és előzetes ármegállapításokon keresztül multinacionális vállalatok olyan piaci előnyökhöz jutottak, amelyek torzítják az uniós piaci versenyt.

A közleményben ismertetik: a feltételes adómegállapítás során egy adott országban a felelős hatóság - általában a pénzügyminisztérium vagy az adóhivatal - egy jövőbeli ügyletre vonatkozóan, előre meghatározza és írásba foglalja, hogy azt adózási szempontból hogyan kell kezelni. Ha az adózó maximálisan megfelel a leírt feltételeknek és az ügylet megvalósul, akkor a későbbiekben az adóhatóság nem tehet semmilyen - a korábban leírtakon túlmutató - megállapítást az ügylettel kapcsolatban.

Az előzetes ármegállapítással a kapcsolt vállalkozások - az egy vállalatcsoporthoz tartozó társaságok - egymás között lebonyolított ügyleteiben használt elszámoló árakat lehet évekre előre adóhatósági határozatban rögzíteni. Ennek az az előnye, hogy ha az adózó a határozatnak megfelelően jár el, akkor az ügyletből származó bevétel, illetve költség összege - amely aztán a társasági adóalapot befolyásolja - az adóhatósági vizsgálatok során nem kérdőjelezhető meg. Az előzetes ármegállapítást illeték fejében adja ki az adóhatóság.

Az EB arra kérte a tagállamokat, hogy szolgáltassanak információkat az általuk alkalmazott feltételes adómegállapítási, illetve az előzetes ármegállapítási gyakorlatukról. Ha alkalmaznak ilyet, akkor át kell adniuk azon vállalkozások listáját, amelyek ilyen határozatot kaptak 2010 és 2013 között.

A Mazars szakértői szerint az adatbekérések nyomán szigorodó szabályozással uniós szinten nőhet a transzparencia, ugyanakkor csökkenhet a régió nemzetközi adótervezési struktúrákból származó bevétele.

A közlemény idézi Nagy Gabriellát, a Mazars szenior adómenedzserét, aki rámutatott arra, hogy egy ideje Magyarországon is megszigorodtak a feltételes adómegállapítási és előzetes ármegállapítási határozatok megszerzésének feltételei, és a kiadás folyamata is lelassult. Várhatóan az EB vizsgálat miatt ez a helyzet nem javul, és nehézkessé, akár lehetetlenné válhat ezek hazai megszerzése - mondta el. Hozzátette: várakozásaik szerint a már kiadott határozatok azonban kifutó rendszerben, az érvényességük végéig hatályban maradnak.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×