eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az euróövezet mentőalapja kompromisszumot támogat Görögországgal

Ha Görögország kiesne az euróövezetből, az mindenkinek a lehető legrosszabb lenne - mondta az ideiglenes euróövezeti mentőalap, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) vezérigazgatója, Klaus Regling vasárnap egy német tévének nyilatkozva.

Szavaiból kiderült, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek esetleg hajlanak bizonyos kompromisszumra, miközben Görögország a február végén lejáró nemzetközi hitelprogramja után áthidaló finanszírozást és könnyített feltételeket követel.


Az euróövezetet elhagyni "a legdrágább megoldás lenne mind Görögország, mind az euróövezet számára. Ezért próbáljuk éppen ezt megelőzni" - mondta Regling.
A januári választások után hatalomra került görög kormányról szólva így folytatta: "Egy új kormánynak más fontos, mint elődjének, ez érthető, és nincs ebben semmi újdonság. Így volt ez korábban Írországban is az ír mentőprogram tárgyalásának kellős közepén. Ott is volt lehetőség egyes intézkedések megváltoztatására úgy, hogy a fő irány azért megmaradt."

A görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz vasárnap azt mondta a német Stern magazinnak, hogy nehéz tárgyalásokra számít, de bizonyosra veszi a sikert.
"Meg akarom menteni Görögországot egy tragédiától, és meg akarom óvni Európát a megosztottságtól" - mondta. Hzzátette, hogy nem új kölcsönöket, hanem időt kérnek a kormány reformprogramjának megvalósítására.

Közben Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter vasárnap azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy a maga részéről kétli, sikerül-e megállapodni a részletekben a hétfőn folytatódó pénzügyminiszteri tanácskozáson.

Szlovákia 2010-ben felmentést kért és kapott az első görög mentőprogramban való részvétel alól, majd 2011-ben sokáig hátráltatta az EFSF hitelező képességének növelését, a tagországok közül utolsóként elfogadva a megnövelt kezességi kötelezettséget. A szlovák kormány felháborodott azon, hogy egy Szlovákiánál kétszer gazdagabb, ám sorozatos szabályszegő országot - Görögországot - kell pénzügyileg támogatnia.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×