INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Vojnits: Nagyobb biztonságban lesznek a betétek

Infostart / InfoRádió
Az egyetemleges felelősség megteremtését tartja az egyik legnagyobb változásnak a takarékszövetkezeti integrációban Vojnits Tamás. A kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: elsősorban vidéken szeretnék erősíteni a takarékszövetkezetek nagyobb hitelezési képességét.

Nem elsődleges kérdésnek, hanem következménynek nevezte a takarékszövetkezetek tulajdoni arányának megváltozását Vojnits Tamás kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mint fogalmazott, egyre széttagoltabb a takarékszövetkezeti szektor, és ezek a pénzintézetek egyre kevésbé működnek szövetkezeti formában. A takarékszövetkezetek piaci részesedése most 5 százalék, és a tapasztalatok szerint a betétgyűjtésben erősebbek, a hitelezésben gyengébbek - tette hozzá a szektor átalakításáért felelős kormánybiztos.

Egy újabb gazdasági visszaesés esetén tovább csökkenne a piaci súlyuk, és a működésük is megkérdőjelezhető lenne, ezért szükséges a rendszer átalakítása. Az átszervezésnek két fontos pillére van szerinte: létrejön intézményvédelmi alap, és átszervezik a Takarékbankot. Az így kialakuló integrált rendszer erősebb lesz, a betétek még nagyobb biztonságban lesznek, és megfelel az unió 2006-ban kijelölt irányelveinek is.

A nemzetközi példák azt mutatják, hogy az integrált szövetkezeti pénzintézetek benne vannak az első ötben egy-egy ország legnagyobb bankjai között - tette hozzá Vojnits Tamás, aki kiemelte: a meglévő törzsrészvényesek számára semmi változás nem lesz.

A kormánybiztos az erős vidéki jelenlét miatt a mezőgazdasági ágazat finanszírozását tartja jelentősnek a takarékszövetkezetek részéről. Az integráció elsődleges célja tehát a nagyobb hitelezési képesség megteremtése.

Vojnits Tamás az Arénában arról is beszélt, hogy a legfontosabb változás, amely a betéteseket is érinti, már idén megtörténik: ez az egyetemleges felelősség. ezért a kormánybiztos szerint az ügyfelek a korábbiakhoz képest jóval nagyobb biztonságban érezhetik majd megtakarításaikat.

Az Aréna teljes adását meghallgathatják, ha ide kattint.

A címlapról ajánljuk