eur:
390.77
usd:
365.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Mol: erős harmadik negyedévet zárt az olajtársaság

Erős harmadik negyedévet zárt a Mol, a jó teljesítmény a készpénztermelő képesség javulásával is párosult, ami tovább javította a társaság pénzügyi pozícióit - értékelte az olajtársaság negyedéves eredményeit Simola József, a Mol pénzügyi vezérigazgató-helyettese szerdai telefonkonferenciáján.

Kiemelte, hogy bár a kutatás-kitermelés (upstream) a csoport teljesítményének még mindig a legnagyobb hozzájárulója, ugyanakkor a finomítás (downstream) üzletág 86 milliárd forint speciális tételek nélküli EBITDA eredményt (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) ért el a harmadik negyedévben, azaz majdnem felét adta a csoport 188 milliárd forintos EBITDA eredményének. Hozzátette, hogy 2008 második negyedéve óta ez a legerősebb üzletági teljesítmény. Megjegyezte, hogy a petrolkémiai üzletág ugyanakkor továbbra is veszteséges.

A vállalatvezető értékelése szerint az eredmény mögött a kedvező külső környezet áll, amit erős belső teljesítménnyel ki tudott használni a vállalat. Emellett a harmadik negyedévben már jelentkeztek a meghirdetett új downstream program első eredményei is.

Az upstream üzletágról szólva elmondta, hogy az átlagos napi szénhidrogén kitermelés 112 ezer hordó volt a harmadik negyedévben, minimális mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, ami alapvetően a horvát gáztermelés természetes csökkenéséből adódott. Az előző évhez képest jelentősebb a visszaesés a szíriai termelés ez évi kiesése miatt. Kérdésre válaszolva Simola József kifejtette, hogy 2013-ban még nem számol bevétellel Szíriából a Mol, véleménye szerint reálisan legkorábban 2014-ben várható, hogy ott helyreáll a helyzet.

A vezérigazgató-helyettes kifejtette, hogy a finomítói árrésekben jelentős csökkenés látszik jelenleg a harmadik negyedévhez képest, a negyedik negyedévben a marzsok tonnánként 100-140 dolláros tartományban alakulhatnak mind a benzin, mind a gázolaj esetében. A kőolaj árában nem számít változásra az év végéig, hordónként továbbra is 105-115 dollár közötti értékkel számol a vállalat. A brent és urali kőolaj árkülönbözetében Simola József szerint nem tartható a jelenlegi 1 dollár alatti érték, várhatóan 1 dollár fölött lesz a marzs az idén és 2013-ban is.

A Mol Nyrt. 67,5 milliárd forint nettó eredményt ér el a harmadik negyedévben, 86 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint az olajtársaság bevételei a harmadik negyedévben 1432,1 milliárd forintot értek el, ez 4 százalékos növekedés a tavalyi bázishoz képest.

A portoflio.hu által megkérdezett elemzők a harmadik negyedévre átlagosan 72,3 milliárd forint nettó profitot vártak.

Az év első kilenc hónapjában a nettó profit 141,9 milliárd forint volt, 22 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az árbevétel szeptember végéig 4099,6 milliárd forintot ért el, ez 6 százalékkal haladja meg a bázist.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×