eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ígérettől a nemzeti konzultációig: mi lesz a válságadók sorsa?

Míg korábban azt ígérte a kormány, hogy 2012. végén kivezeti a válságadókat, a miniszterelnök most a legújabb nemzeti konzultációra bízta, hogy döntsön a különadók sorsáról.

Az eredeti terv az volt, hogy a kabinet idén szedi be utoljára a 2010-ben bevezetett válságadókat. Majd nemrég bejelentették az emiatt kieső bevételeket 2013-tól pótló telekommunikációs, biztosítási, valamint tranzakciós adókat - amelyek a kabinet elképzelései szerint szintén nem a fogyasztókat, hanem a cégeket és a bankokat sújtanák.

Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az új nemzeti konzultáció egyik témájaként beszélt a válságadókról. "A három év lejárt. Most van egy vita. A tranzakciós illetékről a bankok azt mondják, hogy nem méltányos ennek a kivetése, holott egyébként a bankadó éppen ki fog majd futni. Tehát én azt gondolom, hogy miután lejárt a három év, most ismét el kell döntenünk azt a kérdést, hogy ezek csak átmeneti válságintézkedésnek voltak-e tekinthetőek, vagy pedig azt akarják a magyarok, hogy hosszabb távon is mindez maradjon része a magyar közteherviselés rendszerének. Én az utóbbira fogok szavazni, amikor kitöltöm a kérdőívet" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor egyébként legutóbb idén januárban az osztrák alkancellárral folytatott tárgyalás során tett ígéretet a válságadók idei kivezetésére, de decemberben, a Széll Kálmán Alapítvány zárt rendezvényén tartott beszédében is egyértelművé tette a kabinet szándékát.

"Három évre vezettük be ezeket az adókat, ki is fogjuk azokat vezetni 2012 végén. A válságadókat mindenképpen, és a bankadót is úgy, ahogy korábban elmondtuk, visszahozzuk arra a szintre, ahol az európai általános bankadó terhelés állni fog 2012 végén. Ez körülbelül a felét jelenti a mostani terhelésnek" - jelentette ki.

Pénteken a közrádiónak nyilatkozva, arra a kérdésre, hogy az új nemzeti konzultációra adott válaszok mennyire befolyásolhatják a kormány intézkedéseit - hiszen a telekomadót az Országgyűlés már el is fogadta - Orbán Viktor a következőt válaszolta: "Részben átmentek, részben nem, részben majd új jogszabályok következnek belőlük. Például, mikor a magyar alkotmányt megalkottuk, volt olyan kérdés, amit bár én szívesen láttam volna az alkotmány passzusai között, azonban az emberek nem támogatták, ezért ki kellett húznunk belőle, tehát az emberek biztosak lehetnek abban, hogy amit ők elmondanak, annak súlya, jelentősége és következménye van."

A 16 kérdésből álló konzultációs íveket várhatóan kedden kezdik kiküldeni a mintegy nyolcmillió nagykorú állampolgárnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×