eur:
394.91
usd:
371.51
bux:
66324.29
2024. április 16. kedd Csongor

A részvények névértékére vetítve 100 százalékos osztalékot fizet az OTP

Az OTP Bank éves közgyűlése úgy határozott, hogy a részvények névértékére vetítve 100 százalékos osztalékot fizet a részvényeseknek. A közgyűlésen Erdei Tamást és Gresa Istvánt igazgatósági tagnak választották.

Az osztalék mértéke így a döntés szerint részvényenként 100 forint, mivel azonban a pénzintézet a saját részvényekre eső osztalékot felosztja a tulajdonosok között, a ténylegesen kifizetett összeg ennél kissé magasabb, várhatóan 102 forint lehet.

Az OTP Bank a közgyűlés döntése alapján összesen 28 milliárd forintot fizet ki osztalékként.

A bank rendkívül erős tőke- és likviditási helyzettel rendelkezik, az európai bankhatóság összesítése alapján az OTP Bank a harmadik legerősebb tőkehelyzettel rendelkező bank Európában - mondta a közgyűlésen Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.

A jelenlegi részvényárfolyam nem azt mutatja, hogy a piaci szereplők túlságosan jól értékelik a bank eredményességét, nem teljesít jól a részvény, de más bankokhoz képest az OTP működése sikeresnek mondható, húzta alá Csányi.

Az OTP részvényárfolyama erős korrelációt mutat a magyar CDS felárral, vagyis az ország kockázatosságának megfelelően kereskedik a bank részvényeit is, a bankvezér szerint nagyon nehéz meghaladni az ország-kockázatot, ettől lefelé azonban egy gyengébb működéssel el lehet térni, az OTP azonban jól teljesít.

Csak újabb adót ne!

A hazai bankszektor kiemelkedően magas különadót fizetett tavaly, átlagban 17-szerese volt a bankadó az európai országokban bevezetett különadóknak, a francia bankadóhoz képest a hazai bankok 40-szeres, de Németországhoz képest is több mint 30-szoros adót fizettek.

Csányi reméli, hogy az adó szintjét tekintve az európai átlagra állunk be. Bár a bankadó lassan kikopik a rendszerből, a magyar kormány most a sárgacsekk adót kívánja bevezetni, aminek a hatását az OTP egyelőre nem tudja számszerűsíteni, Csányi azt reméli, újabb adók már nem jönnek.

A leánybankokkal kapcsolatban Csányi elmondta, az orosz leánybank kiemelkedően teljesít, az ottani, elsősorban az áruhitelekre építő üzleti modellt most Ukrajnában igyekeznek sikerre vinni, a következő ország pedig Szerbia lehet a sorban, ott is az "orosz modellt" kívánják meghonosítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×