eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Londoni elemzők négy negyedévi euróövezeti recessziót jósolnak

Négy negyedévi euróövezeti recessziót jósoltak új előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint a visszaesés valószínűleg már meg is kezdődött a valutaunióban.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének januári világgazdasági prognózisa szerint a ház közgazdászai az eddigi adatok alapján úgy gondolják, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben csökkenni kezdett. A cég új előrejelzése szerint a recesszió 2012 harmadik negyedévének végéig eltart.

A JP Morgan elemzői az általuk jósolt visszaesés fő okai közé sorolják a valutauniós országokban zajló költségvetési szigorításokat, valamint a feszes hitelpiaci kondíciókat, amelyek nemcsak a perifériális országokra, hanem a központi eurótagállamok egy részére is jellemző.

A cég a valutauniós GDP-érték 1 százaléknál valamivel nagyobb visszaesését várja a vizsgált ciklusban a legutóbbi csúcshoz mérve. A legsúlyosabb helyzetben lévő Görögországban azonban, ahol az adósságválság kirobbanása óta 12 százalékkal zuhant a hazai össztermék, a JP Morgan londoni elemzői még további "legalább 10 százalékos" GDP-visszaesést és 2014-ig elhúzódó recessziót valószínűsítenek.

A ház Németországban nem jósol recessziót, de 2012-re mindössze 0,3 százalékos német gazdasági növekedést állított be idei első előrejelzésébe.

Franciaországban azonban a JP Morgan londoni közgazdászai szerint 2012-ben 0,6 százalékkal csökken a GDP-érték, Olaszországban pedig kétévi recesszióra számítanak a cég elemzői: becslésük szerint az olasz gazdaság teljesítménye az idén 1,7 százalékkal, jövőre 0,7 százalékkal esik vissza reálértéken.

Az euróövezet egészének növekedési kilátásaira mindazonáltal vannak a JP Morgan új prognózisánál is jóval borúlátóbb előrejelzések is a City elemzői közösségében.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) idei alapeseti prognózisa szerint a valutaunió GDP-értéke 2012 egészében átlagosan 0,6 százalékkal csökken.

A CEBR londoni közgazdászai azonban kidolgoztak egy "kockázati forgatókönyvet" is, amely azzal számol, hogy a politikai döntéshozóknak az idén sem sikerül megegyezniük az euróválság megoldásának mikéntjéről, és ez "egy vagy több tagállam" távozásához, egyes államadósok törlesztésképtelenné válásához és bankcsődökhöz vezet.

E forgatókönyv megvalósulásának esetére a CEBR 2,0 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést valószínűsít 2012-re.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics szintén azt jósolta idei évre szóló előrejelzésében, hogy 2012 valószínűleg döntő év lesz a valutaunió számára, és ha a politikusok nem állnak elő a régóta ígért átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában".

A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy az idén megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása.

A Capital Economics e forgatókönyve alapján ebben az évben Görögország távozik, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy szerinte nem esik szét az euróövezet. Rehn - akit a BBC hírtelevíziója szólaltatott meg HardTalk című interjúműsorának szerdán sugárzott kiadásában - a riporter kérdésére, hogy "egy év múlva is lesz-e 17 tagállama az euróövezetnek", némi iróniával azt mondta: "egy év múlva is 17 tagország lesz, mert a következő egy évben még nem lépnek be új tagok".

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×