eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

Sok cég bővítené a munkaerő-kölcsönzést

A magyarországi cégek jelentős hányada készül növelni kölcsönzött munkavállalóinak arányát, mert szerintük így jobban biztosítható a rugalmasság a válság idején - derül ki a Work Force Személyzeti Tanácsadó és Szolgáltató Kft. legfrissebb felméréséből, amelyet saját ügyfelei - főként a gyártás és termelés területén működő kis-, közép- és multinacionális vállalatok - körében végzett.

A közlemény szerint a megkérdezett cégek 40 százaléka jelezte, hogy még több kölcsönzött munkaerőt venne fel. Ezeknél a cégeknél az aktív létszám 10-12 százaléka volt kölcsönzött munkaerő, ez jövőre akár 3-4 százalékponttal is nőhet a Work Force előrejelzése szerint.

A cégek válaszaiból az is kiderül, hogy a munkaerő-kölcsönzés mellett egyéb,a rugalmas létszámgazdálkodást lehetővé tevő eszközök is felértékelődnek, így például a diákmunka, vagy a határozott idejű szerződéssel történő foglalkoztatás.

A nemrég elfogadott és jövő júliusban hatályba lépő új Munka Törvénykönyvének munkaerő-kölcsönzésről szóló rendelkezései kapcsán a Work Force pozitívan értékeli, hogy a jogalkotó "indokolatlan korlátozásokat és hátrányokat old fel" - idézi a közlemény Csákvári Róbertet, a Work Force ügyvezető igazgatóját.

A cég szerint a szakmai színvonal további emelése, valamint a versenysemlegesség érdekében indokolt lenne a külföldi székhelyű kölcsönbeadók tevékenységét is a magyarországi előírások teljesítéséhez kötni.

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) korábbi közlése szerint tavaly a kölcsönzésben érintett kalkulált átlagos évi létszám több mint 124 ezer volt, ami körülbelül 5 százalékos növekedés az előző évhez képest. A kölcsönbeadók - becslések szerint - 2010-ben 155 milliárd forint adót és járulékot fizettek be a költségvetésbe, és a foglalkoztatásuk által minimum 79 ezer - maximum 273 ezer - embert foglalkoztattak megrendeléstől függően, azaz 4-12 százalékponttal csökkentették a munkanélküliséget az aktív korúak körében.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×