INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Csökkentek a lakásárak

Infostart / InfoRádió
Az FHB Index 2011. évi adatai szerint a lakásárak kismértékben csökkentek az előző év azonos időszakához képest. 2011 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva átlagosan mindössze 1,5 százalékos az árcsökkenés.

Az idei csökkenés kisebb mértékű volt, mint az előző évi. A lakásárak szintje némileg alulmúlja a várakozásokat, ami részben annak tulajdonítható, hogy a makrogazdasági és pénzügyi környezet kedvezőtlenebb az év eleji kilátásoknál.

Évtizedes mélypontján van a lakáspiaci forgalom.. A 2010. évi csaknem 91 ezer tranzakció alig harmada volt a 2003. évi csúcsértéknek (270 574 db), és a lakáspiaci forgalom 2011-ben sem várható 90 ezernél magasabbnak.

A forinthitelek átlagos folyósításkori hiteldíja 2010 második félévéhez képest emelkedett, 2011 első három negyedévében mindvégig 10 százalék fölött volt. A forinthitelek aránya továbbra is csaknem 100 százalék a háztartások hitelfelvételében. 2011-ben a svájci frank erősödése miatt a háztartások lakáscélú hitelállománya az előző év azonos időszakához képest enyhén, de tovább emelkedett, annak ellenére, hogy a szektor 2009 negyedik negyedéve óta nettó hitel-visszafizető.

A lakásépítés kínálati oldala kimerült - derül ki a közleményből. Az új lakások száma 2011-ben csupán töredéke a 2004-es csúcsértéknek. Sem az épített lakások, sem az építési engedélyek száma nem haladja meg a tízezer darabot az első három negyedévet tekintve. Ez a 2010-es szinthez képest is jóval alulmarad Az épített lakások száma historikus mélypontra zuhant: az 1930-as évek óta nem építettek Magyarországon ennyire kevés lakást egy évben, mint idén.

Az első lakásukat vásárlók helyzete a lakáspiac egészének szempontjából is fontos, mert a nettó kereslet nagy része ebbe a szegmensbe tartozik. AJelenleg éppen az első lakást megvásárlók járnak jól a lakásárak és az infláció csökkenésekor - alacsonyabb inflációs pálya mellett kiegyensúlyozottabb terhelést jelent egy fix összegű törlesztő részlet. A tipikus lakásár 2011-ben 10,1 millió forint, amely az éves nettó reálkereset 6,3-szerese, ez lényegesen jobb feltételeket jelent az első lakáshoz jutás során, mint egy évtizeddel korábban, amikor átlagosan csaknem 9 évi kereset volt egy tipikus lakás ára.

Az első lakást vásárlók helyzetét ugyanakkor rontja a jellemzően kisebb anyagi önerő, továbbá az újonnan felvehető támogatások erodálódott mértéke, valamint, hogy a válságban a 20-30 éves korosztályt a teljes népességnél erősebben érinti a munkanélküliség.


A címlapról ajánljuk