eur:
388.3
usd:
360.23
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Rácz Margit: Akkor szűnik meg a kockázat, ha Görögország kikerül az eurózónából

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője szerint elképzelhető forgatókönyv, hogy Görögország elhagyja az eurózónát. Rácz Margit erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Az uniós tagországok vezetői haladnak valamilyen döntés felé, de még vannak nézeteltérések - vázolta a brüsszeli helyzetet az InfoRádió Aréna című műsorában Rácz Margit, aki hangsúlyozta: mindenképp meg kell oldani azt a helyzetet, hogy a görög államadósság rendezésére szánt összeg nem elég, éppen ezért 50-60 százalékot le kell írni belőle.

Irányított csőddel megmenteni Görögországot - a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője szerint ezt meg kell tennie a Közösségnek, hogy a halvány reménye meglegyen annak, hogy Görögország egy idő múlva elkezdje finanszírozni saját államadósságát.

A kutató a szerdai EU-csúcson azt tartja valószínűnek, hogy az államok vezetői ráveszik a bankokat az 50-60 százalékos adósságleírásra. A következő lépés a Lisszaboni Szerződés "átvarázsolása" lehet, melynek értelében megerősíthetik a kilépés (tehát nem a kizárás) lehetőségét, és a tagállamok erős nyomást fognak gyakorolni Görögországra, hogy lépjen ki az eurózónából.

Rácz Margit elképzelhetőnek tartja azt a forgatókönyvet, hogy ugyan Athén kilép az eurózónából, de a közös európai valutát kívülről alkalmazza, mert egy turizmusból élő országnak nagyon fontos, hogy ne legyen árfolyamkockázat. A Balkánon számos ország használja így az eurót.

Az eurózóna tagországai számára akkor szűnik meg a kockázat, ha Görögország kikerül az eurózónából - tette hozzá a kutató.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×